LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Naučite orezivati ukrasne grmove na pravilan način

Oblikujte grmove na svojoj okućnici, na balkonu i terasi kako biste ih pomladili i potaknuli na cvjetanje te kako bi atraktivnije izgledali
03. svibnja 2019. u 10:10 1 komentara 15953 prikaza
orezivanje grmova
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/11

Prilikom svakog formiranja vrta grmovi su neizostavni elemenat. Vrtu pružaju raskoš svojom ljepotom cvjetova i oblikom. Međutim da bi grmovi cvjetali iz godine u godinu potrebno se adekvatno brinuti za njih. Kvaliteta i intenzitet cvjetanja prvenstveno ovisi o orezivanju samih grmova.

Prilikom orezivanja postoji nekoliko tipova rezanja. - sanitarni rez, uzgojni rez i pomlađivanje. Nakon jakoga snijega i teških zima veliki broj grana je popucalo ili stradalo od zime. Posebno ako grmove nismo na vrijeme svezali i zaštitili od velike količine snijega.

Da bi spriječili širenje bolesti potrebno je napraviti sanitarni rez. Također pored mehaničkih oštećenja postoje i mnoge bolesti koje narušavaju izgled grma. Sve trule, bolesne i sumnjive grane treba maknuti da se potencijale bolesti ne bi širile. Grane režemo do samoga korijenskog vrata. Rez mora biti oštar i precizan te ako je deblji od 3 cm potrebno je ranu premazati voćarskom pastom.

orezivanje grmova | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Ako su nam pojedine grane slomljene na pola a grm nije previše bujan možemo napraviti rez ispod mjesta ozljede s tim da potičemo rast bočnih pupova. Kod grana zahvaćenih bolestima (rakom i sl.) potrebno je odstraniti cijelu granu te ju zapaliti ili maknuti dalje od grama. Ne preporuča se da se bolesne grane stavljanju u kompost ili malč. Nakon što smo maknuli sve bolesne i oštećene grane potrebno je raditi uzgojni rez.

S uzgojnim rezom oblikuje grma u željenu formu. Većina grmova je vrlo slične forme ali ovisno o vrsti možemo imati bujnije ili manje grmove. Za grmove je najbolje da ostavimo slobodnu formu posebno ako se radi o soliternim biljkama (one koje nisu u grupi). Ako imamo grmove u grupi trebamo voditi računa da imam dovoljno prostora da se grane razviju a da ne dođe do „gušenja“ među biljkama. Međutim ako malim djelom grmovi „urastu“ jedan u drugog to može biti vrlo zanimljivoposebno za vrijeme cvjetanja.

orezivanje grmova | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Za uzgojne rezove također koristimo oštre vrtlarske škare. Prilikom skraćivanja grana trebamo voditi računa da režemo ispod vanjskog pupa da potaknemo širenje bočnih grana. Vrijeme orezivanja ovisi o vrsti. Grmovi koji cvjetaju na prošlogodišnjim izbojcima orezujemo nakon cvjetanja ove godine ili u jesen. Grmovi koji cvjetaju na ovogodišnjim izbojcima orezujemo u jesen ili u proljeće jer s pojam novih grana idu i cvjetovi.

Najveća greška da grm ne cvjeta je da mu odrežemo prošlogodišnje cvjetne grane. Grmovi koji cvjetaju na prošlogodišnjim granama su: Cytisus sp., Deutzia sp. , Forsythia sp., Syringa sp., i sl. Grmovi koji cvjetaju na ovogodišnjim izbojima: Budleja sp., Caryopteris sp., Spirea sp. (neke vrste) i sl. Međutim postoje grmovi koji pripadaju istom rodu ali su različite vrste te cvjetaju na različitim granama. Prije orezivanja obvezno treba provjeriti na kojim granama cvjetaju.

orezivanje grmova | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Postoje i one vrste kojima nije potrebno orezivanje npr. Viburnum tinus. Prilikom orezivanja važno je da rez bude u koso da ne dođe do nakupljanja vode i truljenja grana. Grmovi se obično svakih 4-5 godina pomlađuju.

Tada se skida iskraćuje većina grana uglavnom starih i ostavljaju se mlade grane koje će već naredne godine formirati kvalitetan grm. Gotovi svi grmovi imaju veliku izbojne sposobnost te vrlo brzo nadomjeste orezane grane. Kod starih grmova trebali bi paziti s intenzitetom reza, što je biljka starija to je izbojna snaga manja. Prilikom orezivanja razmislite da li grma želite razmnožavati povaljenicama. Ako orežite sve bočne grane nećete imati grane za povaljenice.

orezivanje grmova | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Pojedini grmovi imaju i sposobnost samorazmnožavanja. Vrlo često grmovi su najljepši kada dožive svoju punu veličinu i formu. Razmislite prilikom sadnje da grmovi imaju dovoljno prostora da se razvoju i razvesele nas obiljem svojih cvjetova. Ako niste sigurni kako koju vrstu orezivati potražite pomoć u literaturi kod stručnjaka.

>>Šest savjeta kako uspješno uzgojiti gerbere u tegli

ŽIVE SKULPTURE

 

Hortikulturnu vještinu oblikovanja grmova poznatu i kao topiarij poznavali su još stari Rimljani. Bogatije kuće tako su ukrašavale svoje vrtove i atrije, a nakon stoljeća zaborava postalo je pravi hit u Engleskoj. Oblkovalti možete sve vrste grmova (naročito lovor, šimšir, božikovinu i tisu), a osim kretivnosti morate imati i preciznost u rukama te biti spremni  učiti od iskusnijih.

KAMO S GRANAMA

 

Orezivanjem grmova skidamo trule i bolesne grane, a dobro je znati da takve grane nipošto ne treba stavljati u kompost ili pak malč jer se time smanuje njihova kvaliteta. Usto, mogli bismo prenijeti bolesti na one kulture kojima dodajemo kompost ili ih malčiramo. Takve grane jednostavno treba baciti u smeće i spaliti. Zdrave grane, osim u kompostu ili malču, možete koristiti i za potpalu roštilja. 

TAJNE OREZIVANJA

 

- prije orezivanja obvezno treba provjeriti na kojim granama cvjetaju

- orezujte grmlje u jutro nakon što se povuče rosa

- nakon orezivanja nikako ne zalijevate grm po rezovima

- da bi bolje zarasle, rane pospite s prahom kurkume

- škare prije orezivanja svakako dezinficirajte da ne premostite bolesti s biljke na biljku.