RECIKLIRANJE

Od 1. studenoga spremnici za staru odjeću u trgovinama tekstilom

recikliranje
Foto: domosfera.hr
21.09.2015.
u 10:46

Godišnje se u zemlji proizvede oko 50.000 tona komunalnog tekstilnog otpada, odnosno oko 12 kilograma po stanovniku

Sve trgovine koje prodaju tekstil i obuću, a površine su veće od 400 četvornih metara od 1. studenoga morat će na vidljivom mjestu imati spremnike za tu vrstu otpada, koju će građani tako lakše moći reciklirati.

Sakupljeni tekstil i obuća predavat će se tvrtkama ovlaštenim za sakupljanje te vrste otpada. Jednostavnije prikupljanje većih količina tekstila trebalo bi ovim tvrtkama pomoći smanjiti ovisnost o skupljem uvoznom otpadnom tekstilu, a time i troškove proizvodnje. Usto, stvorit će se preduvjeti za otvaranje novih zelenih radnih mjesta, uvjereni su u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode koje je objavilo Pravilnik o otpadnom tekstilu i obući.

Inače, prema podacima Agencije za zaštitu okoliša u 2013. udio tekstilnog otpada u komunalnom otpadu u Hrvatskoj iznosio je oko 3 posto. Godišnje se u zemlji proizvede oko 50.000 tona komunalnog tekstilnog otpada, odnosno oko 12 kilograma po stanovniku.

Spomenuti Pravilnik stupit će na snagu 1. studenoga kako bi prodavaonice tekstila i obuće imale dovoljno vremena za prilagodbu i nabavu spremnika. Otpadni tekstil i obuća jedna je od sedam kategorija otpada koju je potrebno odvojeno prikupljati i reciklirati, nakon čega će umjesto na odlagalištima ponovo završiti u industriji.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije