suzbijanje korova

O urednosti vinograda ovisi i kvaliteta grožđa

O urednosti vinograda ovisi i kvaliteta grožđa
Dom i vrt
12.07.2013.
u 12:00

Korovi su najveća konkurencija u nadmetanju za prostor, svjetlo, hraniva i vodu, kaže dipl. ing. agr. Veronika Kolak, AgroChem Maks

U višegodišnjim nasadima korovi se obično suzbijaju u proljeće, nakon prvog nicanja, te u ljetnim mjesecima. Suzbijanje je nužna mjera za osiguranje maksimalnog uroda i kvalitetnog grožđa. Korovi su najveći konkurenti svim kulturnim biljkama, tako i lozi, u nadmetanju za prostor, svjetlo, hraniva i vodu. I na proljeće i ljeti primjenjuju se herbicidi na osnovi djelatne tvari glifosat, tj. totalni sistemični herbicidi koji suzbijaju sve iznikle korove, čak i one s dubokim korijenom i rizomima. Te herbicide biljka usvaja preko svih zelenih dijelova, a kroz stabljiku se premještaju u podzemne organe i uništavaju korov u korijenu.

Za velike i male

U većim se vinogradima u proljeće koristi kombinacija pripravka na osnovi glifosata (Glyfos) s novim herbicidnim pripravkom trgovačkog naziva Chikara 25 WG, na osnovi djelatne tvari flazasulfuron. Ova kombinacija pruža učinkovitu i dugotrajnu kontrolu uskolisnih i širokolisnih korova u vinogradima i maslinicima pa se kontinuiranom primjenom gubi potreba za dvostrukim tretiranjem. No, u manjim nasadima glavna mjera suzbijanja korova je primjena totalnih herbicida u navedenim rokovima. Na tržištu ih je nekoliko, a preporuka je koristiti pripravak trgovačkog naziva Glyfos. Taj totalni herbicid odlično suzbija sve iznikle korove jer se kroz stabljiku premješta u podzemne organe i uništava korov u korijenu. Najbolje ga je primijeniti ujutru ili predvečer, ne po jakom suncu i pri mirnom vremenu. Poželjno je da dva do tri sata nakon primjene ne padne kiša.

Problematični korovi

Za razliku od drugih pripravaka, Glyfos brže prodire i kvalitetnije se širi kroz biljku, što je jako važno u sušnijim uvjetima, kad je djelovanje herbicida otežano. Osim toga, iznimno je učinkovit i na problematične korove. Vrlo se brzo razgrađuje i veže na čestice tla pa mu je ekotoksikološki profil iznimno povoljan.

Višegodišnjom primjenom herbicida na osnovi glifosata na tretiranim površinama izdiferencirali su se pojedini korovi, primjerice preslica, na koju ti herbicidi slabije djeluju ili ne djeluju dovoljno dobro. Na takvim površinama preporuka je Glyfosu dodati novi okvašivač-aktivator Silwet L-77 u koncentraciji 0,1 %, odnosno 10 ml na 10 litara vode.

U višegodišnjim nasadima za ljetno tretiranje u vrijeme porasta korova (15-20 cm) provodi se suzbijanje Glyfosom u dozi 3-4 dcl/1000 m2 uz utrošak vode 20 do 40 litara/1000 m2. Za tretiranje manjih površina primjenjuje se u koncentraciji 1% za suzbijanje jednogodišnjih korova, a za suzbijanje višegodišnjih korova u koncentraciju 2%. Glyfos se može primjenjivati na različitim nepoljoprivrednim zemljištima, željeznicama, ali i za suzbijanje korova prije sjetve i sadnje kultura ili pak nakon žetve pojedinih usjeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije