Otkrivamo

Nepoznata biljka stigla iz Švedske je voštani cvijet

Nepoznata biljka stigla iz Švedske je voštani cvijet
Foto: Dom i vrt
1/2
08.02.2013.
u 09:00

Oduševljena ljepotom biljke, čitateljica otkrila kako se zove!

Kad je predstavljala svoj raj za tropsko bilje, naša čitateljica Anđa Oljačić iz Suhopolja pokazala nam je i biljku za koju je rekla da ne zna kako se zove, a donijela ju je prije četiri godine iz Švedske. Inače rijetko kupuje biljke, otkrila nam je, no ovom cvijetu nije mogla odoljeti.

– Imao je samo nekoliko listića, a nisam znala ni kako ću ga prenijeti preko granice – rekla nam je dodajući da je bilo dobro što je biljka tada bila mala. U četiri godine prilično je narasla, no naša čitateljica priznala je da i dalje ne zna kako se zove.

– Imam puno knjiga o biljkama i njihovu uzgoju, ali ovi nisam nigdje pronašla – priznala je A. Oljačić.

Ljepota biljke privukla je pažnju i naše čitateljice Maje koja si je dala truda i pronašla kako se cvijet zove.

– Riječ je o voštanom cvijetu, hoya carnosa compacta – piše nam u svom mailu i ujedno šalje sliku biljke u cvatu.

A kako je u Suhopolju sve prilagođeno tropskim biljkama, u koje spada i voštani cvijet, nije ni čudno da je u samo četiri godine biljka toliko narasla. Njezin uzgoj, piše u literaturi, prilično je jednostavan. Zalijeva se kad se supstrat već malo prosuši, ne treba je previše ni prihranjivati, a presađuje se kad korijen potpuno ispuni posudu u kojoj je zasađena. Uspijevat će i uz manje svjetla, a ne voli baš da joj je jako hladno. Jedino o čemu treba voditi računa jest da većina hoya uvijek cvjeta na istoj grani pa treba biti pažljiv pri rezanju grana za razmnožavanje.

NE PROPUSTITE: FOTO U nekoliko koraka sami napravite posudu za cvijeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije