ZNANOST O ZEMLJI

Permakultura: donosimo sve o ovom sve popularnijem načinu života

permakultura
Foto: Shutterstock
1/2
25.04.2015.
u 13:00

Permakultura nije pomodarstvo, razvija se već 40-ak godina i odličan je odgovor na stresan, konzumeristički i katkad nepromišljeni način života suvremene civilizacije

Permakultura je interdisciplinarna znanost o Zemlji, objedinjuje mnoge klasične znanosti i usmjerava ih na brigu o Zemlji, ljudima i potrošnji materijalnih dobara. Permakultura uključuje proizvodnju zdrave hrane, smanjenje otpada, održivu gradnju, dizajn ljudskih zajednica...

U poljoprivredi upućuje na održive metode i obogaćivanje resursa, u arhitekturi na energetski učinkovitu gradnju, u energetici na upotrebu utjelovljenih energija krajolika i obnovljive izvore energije...Permakultura nije pomodarstvo, razvija se već 40-ak godina i odličan je odgovor na stresan, konzumeristički i katkad nepromišljeni način života suvremene civilizacije.

Posljednjih godina se sve više razvija i u Hrvatskoj, a kroz različite edukacije, seminare i literaturu postoji mogućnost upoznavanja sa svim postulatima permakulture. Jedna od najnovijih knjiga je Permakultura, autora Karmele i Miroslava Kiša.

O vrtlarstvu

Permakultura zagovara proizvodnju optimalne količine zdrave i ekološki hrane proizvedene vlastitim radom. O vrtlarstvu se promišlja kao kreativnoj djelatnosti koja potiče i samodrživost te briga o kvaliteti onoga što jedemo.

Foto: screenshot/facebook

O resursima

Dijele se na one koji se uvećavaju s manjim ili povremenim korištenjem, one koji se ne troše, one koji nestaju ako se ne koriste, one koji se upotrebnom smanjuju i na one koji zagađuju ili uništavaju druge resurse.

O gradnji

Fokus je izričito na prirodnim materijalima i vodi se računa o utjecajima koje građevina u kojoj živimo ima na naše misli, zdravlje i ponašanje. Poželjni materijali su cigla, glina, drvo, slama, kamen i hempokrit.

O hrani

Hrana mora biti prirodna, tretirana ekološki prihvatljivim preparatima. Zagovora se konzumiranje sezonskih namirnica, uzgajanim u podneblju u kojem čovjek živi.

Foto: screenshot/facebook

O vodi

Zagovara se skupljanje kišnice, po mnogima najbolja voda za zalijevanje vrta.Oborinske vode, rose i magle dio su “utjelovljenene” energije koja se nalazi u svakom krajoliku. Voda je resurs koji se mora čuvati i zadržati u krajoliku.

O plodoredu

Plodoredom se održava plodnost i struktura tla i smanjuje se mogućnost oboljenja biljaka, pojava štetnika i invazivnog korova pa i gubitak hranjiva iz tla zbog erozije ili ispiranja. Plodored povrtnicama omogućuje zdraviji rast.

O kompostu

Kompostiranje je u samoj biti permakulture. Ako se kompostira u vrtu, prostor za tu namjenu može se ograditi drvenim paletama ili granama, a preporuča se i neograđeno kompostište.

Foto: screenshot/facebook

O malčiranju

Često se koristi malčiranje biomasom kao preslikavanje prirodnog uzorka kojim listopadne šume stvaraju humus. To je jedno od najvažnijih pravila premakulture - vraćanje posuđenog od prirode.

O ljekovitom bilju

Pravila nalažu da se na staništu ostavi barem 30 posto bilja koje se skuplja. Istodobno treba uzeti samo one dijelove biljke koje se suše, bez oštećenja ostalih dijelova. Nakon vađenja podzemnih dijelova biljke rupe se zatrpavaju.

>>Rasipamo previše vode: evo kako je možete uštedjeti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije