U voćnjaku

Motornom pilom orezat će i kalemljenu marelicu

Motornom pilom orezat će i kalemljenu marelicu
Željko Lukunić/PIXSELL
27.10.2012.
u 01:00

Vikend destinacija u Donjem Vukojevcu Ranki i Dragutinu Puljko iz Zagreba donijela je obveze, ali i veliku radost. Gledaju kako raste ono što zasade svojim rukama, uspješno su isprobali i neke voćarske tehnike, a mogu se pohvaliti i proizvodima koji nastaju u njihovoj kuhinji

Ljubav s kojom njeguju svoj voćnjak, briga za ono što raste u njemu i suživot sa životinjama koje dolaze iz obližnje šume bili su presudni u odabiru pobjednika naše nagradne igre U mojem voćnjaku. Nije bilo dvojbi, Ranka i Dragutin Puljko dobitnici su Stihl motorne pile MSE 160 CQ, koju je za naše čitatelje osigurao Unikomerc uvoz, ekskluzivni uvoznik i distributer Stihl i Viking proizvoda. U njihovo ime nagradu je čitateljima predala Maja Priselac. Kad je predstavljala obiteljski voćnjak, gospođa Ranka napisala nam je kako su prije 20-ak godina iz ljubavi prema prirodi u Turopolju kupili voćnjak na rubu šume. Danas u njemu rastu brojne voćke, a njihovim plodovima časte se i ljudi i životinje.

Iz obližnje šume u goste im često dolaze vjeverice. – Lijepo su nam govorili da ćemo imati problema jer nam šuma ulazi u imanje. Ove godine nismo probali ni lješnjake ni orahe. Zelene smo vidjeli na granama, ali prije nas pobrale su ih vjeverice. Uspjeli smo sakupiti nešto zelenih oraha za orahovaču. Trešnjama su se pak gostile ptice. Čak su i jabuke bile na meti, na kanadu su ove godine poseban pik imali stršljenovi – kaže naša čitateljica. Sadnja voćki suprugov je posao, kao i briga oko urednosti travnjaka. Zato su voćke zasađene tako da se između njih može kositi kosilicom, jer za voćnjak se vremena ima samo vikendima. – Jedne godine voćke su nam pojele voluharice, a sada imamo problema sa zečevima. Zato sam debla zaštitio žicom – priča nam D. Puljko. Kako je o voćarstvu učio iz literature, a slušao je i savjete iskusnijih, ponosan je na uspjeh u kalemljenju.

Na deblo šljive kalemio je marelicu, od tri pokušaja jedan je urodio plodom. Marelica na šljivi uspjelo raste, a motorna pila koju su osvojili u našoj nagradnoj igri sigurno će mu pomoći u uklanjanju nepotrebnih grana šljive. Raste u njihovom dvorištu i mlada oskoruša, a mušmula se dići s nekoliko plodova. Iako izgledaju lijepo, plodovi se ne mogu jesti. Kad ih se ubere, trebaju stajati dosta dugo, već izgledaju kao da su truli. Tek tada su jestivi. – U voćnjak bježimo s asfalta. Često dolazimo i zimi i uživamo u drvenoj kućici čak i kad padne snijeg – kažu naši čitatelji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije