Mirisni cvjetnjak

Mladi bračni par iz Osijeka začinima se igra, daruje ih prijateljima...

Mladi bračni par iz Osijeka začinima se igra, daruje ih prijateljima...
Foto: Dom i vrt
1/8
13.02.2013.
u 00:12

Nema ljepšeg od branja vlastitog bilja, za koje znaš da je uzgojeno na zdrav način, kažu Osječani

Tijesto s umakom od bosiljka česta je delicija na stolu mladog bračnog para Tokić iz Osijeka. Tajna je jela, pak, u začinima. A oni su od vrta do njihova lonca prešli kratak put. Ida Somolanji Tokić (28) i Petar Tokić (30) svoje začinsko bilje uzgajaju sami, u dvorištu ili u posudicama na daskama prozora.

– Naučili smo oboje još od djetinjstva, uz naše roditelje, da uvijek imamo majčine dušice, peršina, bosiljka ili ružmarina na dohvat ruke, umjesto da ga kupujemo u trgovini – pričaju nam mladi supružnici.

Pravilno spremanje

Kuhanje je za njih, kažu, prava igra začinima. Kako bi zimi mogli u njima bezbrižno uživati, važno ih je, ističu, na kraju sezone pažljivo spremiti, nasjeckati i(li) osušiti.

– Novina nam je čuvanje sušenih začina u velikim vrećicama za čaj. U staklenkama, i kada su hermetički zatvorene, znaju promijeniti miris – otkrivaju.

Svježeg peršina imaju i zimi, ali u zamrzivaču. Isjeckaju ga i zamrznu u staklenkama ili, pak, u kockicama leda.

– Čuvali smo tako i bosiljak, iako on kad se zamrzne gubi određene nutritivne vrijednosti pa ga radije sušimo – govore.

Majčina dušica na vrhu im je popisa omiljenih začina. Uzgajaju je cijele godine jer može preživjeti i pod snijegom. Pripremaju od nje čajeve, kao i od kadulje. Neizostavni su u njihovoj kolekciji začina i lovor, matičnjak, origano, lavanda, stolisnik, neven, timijan, vlasac, kopar, korijander. Njima popravljaju okus i miris mesu, varivima, koriste ih i u pripremi namaza sa sirom.

Nema puno brige

– Osim što su ljekoviti i ukusni, većina je začinskog bilja i dekorativna pa ih često nosimo prijateljima na poklon – otkrivaju nam još jedan način upotrebe začinskog bilja. A proizvodnja začina ne zadaje im puno posla.

– Osim što ih se mora na vrijeme zasijati i porezati prije zime, ne treba puno brige o njima – govore. Kod roditelja su napravili i komposter pa svoje začinsko bilje prehranjuju vlastitim kompostom. Zadovoljstvo kada ih uberu u vlastitom vrtu i svježe ubace u tanjur ili pak osušene sipaju iz posudice nemjerljivo je.

– Nema ljepšeg od branja vlastitog bilja, za koje znaš da nema nikakvih aditiva i da je uzgojeno na zdrav način – ističu Ida i Petar.

Iz prirode izvuku najviše što mogu
Ida i Petar iz prirode izvuku najviše što mogu. Listove majčine dušice i timijana isjeckaju u začine, a od cvijeta pripremaju različite ljekovite otopine.

List ružmarina i lavande završi u jelu, a cvjetovi su ugodna mirisa i tjeraju moljce iz ormara.

– Cvijet stolisnika stavimo za ukras, dok je list vrlo koristan. Nastojimo uvijek iskoristiti cijelu biljku. Ako ne za jelo, onda za dekoraciju – pričaju mladi Osječani.

Ne igraju se oni samo začinskim biljem. Od povrća izrađuju i različite dekoracije, prave male umjetničke instalacije, poput čovječuljaka od luka, celera, peršina i orašastih plodova posloženih u zdjelu.

NE PROPUSTITE: FOTO Vedran (21) iz Požege uzgaja 70 vrsta cvjetnih ljepotica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije