urbano vrtlarenje

Mjesec idealan za sadnju brojnih povrtnih kultura, ali i cvijeća. Probajte ovog proljeća s gladiolama

gladiola
Flora magazin
04.04.2024.
u 06:00

Želite li imati gladiole, koje će vam krasiti vrt od lipnja do rujna, posadite ih krajem travnja. Ovo cvijeće iziskuje sunce, pa ga nemojte raditi i hladovini. Kada sadite lukovice, opće je pravilo da se one sade na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice

U travnju se počinje s obnovom vrta ako želite imati lijepo cvijeće. Ako ste u jesen prekopali zemljište, sad će vam biti mnogo lakše, jer je sad zemlja postala rastresitija. Ako još niste zemljište očistite od otpalog lišća i grančica. Ako su procvjetali cvjetovi lukovičastog cvijeća, lišće nemojte uklanjati, nego pričekajte da se prirodno osuše, da bi lukovice skupile dovoljno energije i cvjetale sljedeće proljetne sezone. U proljeće, kada se jutarnja temperatura ne spušta ispod 10 stupnjeva, kreće se s prihranom višegodišnjeg cvijeća u vrtu. Odstranite suho lišće i grančice i redovno pregledajte cvijeće, jer je u ovom periodu osjetljivo na bolesti. Na ovaj način ćete na vrijeme primijetiti da li se biljka razboljela, a ako je, na vrijeme možete reagirati. Oštrim vrtlarskim škarama odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, kao i one koje se međusobno križaju.

Foto: screenshot/facebook

Lukovice spadaju u grupu najatraktivnijih biljaka u vrtu a travanj je pravi mjesec za njihovu sadnju. Želite li imati gladiole, koje će vam krasiti vrt od lipnja do rujna, posadite ih krajem travnja. Ovo cvijeće iziskuje sunce, pa ga nemojte raditi i hladovini. Kada sadite lukovice, opće je pravilo da se one sade na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice. Razmak na kojem treba saditi lukovice ovisi o njihovoj veličini, zato bi manje trebalo postaviti do pet centimetara razmaka, a veće od 15 do 25 centimetara. Svježe posađene lukovice treba stalno zalijevati, jer zahtijevaju stalnu vlagu.

Foto: pixabay

Kad pak govorimo o povrtnjaku valja znati da bi se polovicom travnja trebala završiti sjetva graška, mrkve, luka, salate i poriluka. Također u ovom mjesecu možete presaditi cvjetaču, korabu, blitvu i kupus. Ako ste zasadili crveni luk i češnjak, sada je vrijeme za njihovo okopavanje. U drugoj polovici travnja sadi se kukuruz šećerac, krumpir, celer, grah, cikla, a u ovom periodu možete posaditi i rajčicu i papriku (direktna sjetva). Inače, direktan način sjetve ima svoje prednosti, a riječ je o manjem ulaganju u proizvodnju. Također, na ovaj način se biljkama razvija jak korijenov sustav, što svakako kasnije olakšava i smanjuje potrebu za navodnjavanjem. Krajem travnja, mogu se posijati lubenice, dinje, krastavci i mahune. Ipak, budite oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva i, ako je potrebno, izniklo povrće štititi od hladnoće pokrivanjem folijom, novinama, lišćem ili slamom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije