Nagradni natječaj

Mirjana sama uređuje i šiša 150 tuja kolumni

Mirjana sama uređuje i šiša 150 tuja kolumni
Foto: Dom i vrt
1/3
18.06.2013.
u 00:15

Dok muški dio obitelji Franculić kosi travu, ženski dio posvećen je oblikovanju zelenih i ukrasnih grmova u okućnici

Kad je živa ograda puno više od ograde, onda to izgleda kao u vrtu Mirjane Franculić iz Velike pokraj Požege. Kaže naša čitateljica da stranice Večernjeg lista svaki dan prati ponajprije zbog fotografija vrtova i okućnica drugih čitatelja. A nakon našeg poziva i sama se javila na nagradni natječaj Živica iz snova, koji smo organizirali u suradnji s Unikomerc-uvozom, generalnim zastupnikom Stihla i Vikinga za Hrvatsku.

Okućnica kao oaza

– Šaljem vam fotografije svoje okućnice jer je to moja oaza. Živim u turističkom naselju, a moja okućnica prostire se na više od 1000 metara četvornih. Sve biljke koje tu rastu sama sam posadila i sama ih šišam i uređujem – piše u svom e-mailu M. Franculić. Suprug i sin, dodaje, svake subote kose travu, a za to im trebaju i tri sata.

– Za to vrijeme ja uređujem tuje, topiarije, ukrasne grmove i cvijeće. Obožavam šišane oblike pa stoga puno vremena provodim šišajući tuje. Ove smo godine posadili dva stabla crvenog javora, dva stabla globosuma, kuglastog javora, pa uživam gledati ih kako rastu – kaže čitateljica. Njezina je okućnica okružena sa 150 tuja kolumni, a tijekom godine izmjenjuju se u cvatnji i brojni ukrasni, cvatući grmovi. Tu su magnolije, hortenzije, božuri, ruže penjačice i stablašice.

Veliki, mali, okrugli, uspravni, zeleni se sa svih strana

– U posljednje vrijeme sve više nastojim saditi zimzelene biljke zbog njihove ljepote zimi pod snijegom. Pančićeve omorike zasadili smo oko stijene koju smo donijeli s Papuka, a u podnožju te iste stijene posadila sam lavandu koja tako lijepo uspijeva u Slavoniji.

Fontanu sam isto tako sama napravila, a žubor vode upotpunjuje ugođaj – opisuje nam čitateljica svoj vrt. Kad su počeli graditi kuću, kaže, tu je bila obična oranica.

Ravnine i uobičajeni oblici našoj čitateljici nisu privlačni, prepušta se svojoj mašti pa tako nastaju topiariji

– Tu smo već osam godina i sve je nastajalo polako. Svake jeseni i proljeća sadili smo nove biljke. Vrt je terapija za oči i dušu – ističe na kraju M. Franculić .

Stihl za najbolje

I vaš je vrt ograđen živom ogradom, rastu u njemu ukrasni grmovi i drveće koje uređujete s posebnom pažnjom? Još uvijek stignete poslati slike i opis svega što ste napravili, a pobjednik nagradnog natječaja osvojit će Stihlove električne škare za uređenje živica HSE 51.

Pišite nam na već poznate adrese domivrt@vecernji.net ili Večernji list, Oreškovićeva 6H, Zagreb. Na nagradni natječaj možete se prijaviti i na internetskim stranicama Večernjeg lista.

NE PROPUSTITE: Dvorište u štitaru ograđeno buksusom kojemu su već 23 godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije