ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Krumpir: omiljen prilog našeg kulinarstva liječi 
bolesti kože, jetre, srca...

krumpir
Sanjin Strukić/PIXSELL
20.09.2015.
u 11:30

Krumpir sadrži vitamine C, B1, B2, B6, B9, PP i K, bakar, cink, fosfor, kalcij, mangan, željezo...

Domovina krumpira je Južna Amerika, točnije Bolivija i Čile, a u Europu je stigao preko Španjolske polovicom 16. stoljeća kao ukrasna biljka. Kao rijetka i skupocjena biljka, uzgajala se u samostanima i u kućama bogataša. Jestivost gomolja krumpira slučajno je otkrivena. Kad su se palila polja krumpira zbog velikih trovanja plodovima krumpira – jer sjeme krumpira je otrovno, ispečeni gomolj zamirisao je gladnom palitelju i put krumpiru bio je otvoren.
 To je jednogodišnja biljka s rasparanim listovima i cvjetovima bijele do ljubičaste boje. Plod je zelena boba. Svi zeleni dijelovi biljke su otrovni. Danas ima oko 1500 vrsta ili sorti krumpira.


Vrijeme cvatnje: Lipanj – srpanj. Miris i okus: Bez naročitog mirisa i okusa. Stanište: Uzgaja se u vrtovima i na poljima nazvanim krumpirišta. Branje i prerada: U pučkoj medicini beru se zeleni plodovi te se iz njih cijedi sok. Za prehranu se koristi zreli krumpir.
 Ljekoviti sadržaj: Bjelančevine 2%, masti 0,1%, ugljikohidrati 18,9%, škrob, vitamini C, B1, B2, B6, B9, PP i K, bakar, cink, fosfor, kalcij, mangan, željezo, te jabučna i mliječna kiselina. Energetska vrijednost krumpira na 100 g je 357 kJ ili 85 kcal.
 Od ugljikohidrata jedan dio je u obliku šećera i dekstrina. Kora krumpira sadrži flor koji sprečava karijes. Toksičnost: Solanin je toksična tvar koje ima u zelenim dijelovima biljke, najviše u mladim nezrelim plodovima. Solanin se kuhanjem rastvara, a i C vitamin se kuhanjem gubi.

Ljekovito djelovanje

Je li krumpir lijek? Mnoga pitanja o krumpiru pogotovo o njegovoj ljekovitosti kao i otrovnosti bila su predmetom razgovora stručnjaka nutricionista, makrobiotičara, ekobiotičara, naturopata i drugih. Makrobiotičari ga odbacuju s tvrdnjom da su svi dijelovi krumpira otrovni, a i sam gomolj ako nije potpuno sazrio sadrži otrovni solanin. Isto tumačenje daju i za rajčicu. Ekobiotičari preporučuju da se namirnice kao što su ugljikohidrati ne miješaju s bjelančevinama, odnosno savjetuju da se ugljikohidrati uzimaju s raznim povrćem i masnoćama, a takvo pravilo važi i za bjelančevine. Nutricionisti za krumpir kažu da predstavlja idealnu namirnicu s kojom je moguće živjeti bez uzimanja ostalih namirnica. Gdje je istina?

Istina je svakako u pravilnoj uporabi krumpira. Mnogima sam preporučivao već iskušano ljekovito svojstvo soka od krumpira. U liječenju gastritisa i čira na želucu mnogi su me upitali: Zar sirov krumpir nije otrovan? Zar neću dobiti temperaturu? Objasnio sam im da sok od krumpira koji ne klija predstavlja čisti škrob koji apsorbira višak želučane kiseline. Sličnih upita bilo je i kod preporuke za liječenje čira limunovim sokom i maslinovim uljem.Međutim, krumpir predstavlja idealnu namirnicu u dijetalnoj ishrani naročito osoba s oboljenjima unutarnjih organa. Pire od krumpira bez soli ili s vrlo malo soli i malo masnoće predstavlja dijetalni obrok koji podnose i najteži bolesnici, obrok koji je lako probavljiv te direktno djeluje na peristaltiku, kao i na višak želučane kiseline koju upija i odvodi iz želuca. Kod gastritisa, glikozurije, hepatitisa, bolesti kože i ekcema, pire od krumpira predstavlja lijek. U ishrani dijabetičara krumpir predstavlja osnovu za pripremu pojedinih jela te namirnicu koja povoljno utječe na cijeli metabolizam.Krumpir pojedinim dijabetičarima ponekad predstavlja jedinu hranu koju mogu uzimati.

Oblozi od krumpira koji se pripremaju na razne načine staro su oprobano pučko sredstvo u liječenju. U kozmetici krumpir ima svojstvo upijanja raznih štetnih tvari iz kože, kao i ljekovito svojstvo umirivanja bolova nadražene kože. U kozmetici lica i tijela kod raznih kožnih nečistoća kao što su ekcemi, lišajevi, kod oštećenja kao što su ispucala koža, žuljevi, divlje meso, opekotine, udarci, ujedi, također se koristi krumpir. Visokovrijedni sastojci u krumpiru i njegova laka probavljivost povoljno utječu na liječenje: jetre, djelujući na pročišćavanje jetre, neredovite probave, srčanih oboljenja.

Ljuska čisti organizam

Ljuska ili kora od krumpira dobro je sredstvo za čišćenje cijelog organizma te se kod težih bolesti pije čaj od krumpirovih ljusaka. Na zapadu postoji tradicija liječenje tumora s čajem od kore krumpira.Zapadna pučka medicina rabi krumpir za liječenje: bolesti kože, želuca, cistitisa, gihta, grčeva, opeklina, promrzlina, prostatitisa, reumatskih bolova, sunčanih pjega, tumora, protiv crva, u preventivi, u kozmetici. Oblozi od krumpirova soka primjenjuju se kod reume i gihta i u liječenju kožnih oboljenja.U narodu postoji tradicija da se krumpirovom ljuskom liječe tumori u tijelu, te da se sirovi krumpir stavlja iza uha u liječenju delirija.  

* Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Biljka znana 1000 godina zaustavlja sva krvarenja  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije