dobročuvana tajna

Krtice vam stvaraju probleme u vrtu? Evo kako ih se riješiti prirodnim metodama

PIXSELL
18.06.2024.
u 06:00

Zaštićene su životinje pa ih ne ubijajte. Ne vole prometnu i dobro održavanu okolinu, stoga redovito kosite travu. Uzmite u obzir i to da se hrane kukcima. Stoga pokušajte eliminirati količinu gusjenica i drugih što je više moguće. Ne zaboravite skupljati otpalo voće koje bi ih moglo privući

Krtice mogu biti značajan problem za vrtlare. Bilo da se radi o neuglednim krtičnjacima ili uništavanju korijena biljaka.  Ponekad se može činiti nemogućim boriti se protiv njih. Međutim, postoje metode za prevladavanje ovog problema bez pribjegavanja drastičnim mjerama. Ako se krtica pojavi u vrtu, to je dobar znak jer to znači da je tlo u vrlo dobrom stanju. Osim toga, rahla zemlja s krtičnjaka pogodna je za prethodni uzgoj presadnica. Ipak, malo ljudi voli vidjeti krticu u svom vrtu. Ali budite vrlo oprezni kada se štitite od krtica. Zaštićene su životinje pa ih ne ubijajte. Ne vole prometnu i dobro održavanu okolinu, stoga redovito kosite travu. Uzmite u obzir i to da se hrane kukcima. Stoga pokušajte eliminirati količinu gusjenica i drugih što je više moguće. Ne zaboravite skupljati otpalo voće koje bi ih moglo privući.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Iskoristite njihov izvrstan njuh i pripremite im ono što ne vole. To mogu biti biljke jakog mirisa poput nevena, narcisa ili afrikanca. Također ih odbijaju ljudski ili životinjski mirisi. Stoga pokušajte staviti ljudsku ili životinjsku dlaku u krtičnjake. Još jedan neugodan miris su kuglice naftalina ili benzin - u krtičnjake stavite krpe namočene u neku od ovih tekućina. Mogu se kupiti i repelenti s mirisima koji će natjerati krticu da brzo pobjegne.

 

1/10

Ako se želite riješiti krtica, i to biološkim metodama, naoboružajte se strpljenjem jer krtica se prilično teško riješiti iz vrta u kojem su se udomaćile. Prvi korak je gaženje krtičnjaka koji su aktivni. U najveći među njima gurnite crijevo i pustite vodu da teče cca pola sata. Ne morate brinuti da će se krtica utopiti, dobro pliva, ali će tako potopljen "hodnik" napustiti. Krtice su najaktivnije između 5 i 10 sati.Ako vam se ta metoda čini prekompliciranom možete posegnuti za ricinusovim uljem, njegov miris krticama je beskrajno odbojan. Dovoljno je pomiješati 3 jušne žlice ricinusovog ulja s jednom litrom vode i njome polijte aktivan krtičnjak. Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate se namočite u sok od limuna i gurnite u krtičnjak.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Ako imate kućne ljubimce koji su aktivni u vrtu vjerojatno nemate problem s krticama, ako to pak nije slučaj, važno je znati da krtice odbija miris mačaka i pasa. Dovoljno je posipati izmet mačaka po krtičnjaku. Krticama jako smeta i cimet, ne podnose mljevenu ljutu papriku kao ni papar pa se i njima može "zaprašiti" krtičnjak. Jako im smeta i miris češnjaka pa par reženjeva pobacajte oko krtičnjaka. Još jedan izvrstan prirodan recep za tjeranje krtica iz vrta je bazga.  Naberite cvjetove, ali i listove bazge, ubacite ih u kantu i prelijte vodom. Neka smjesa stoji nekoliko dana. Nakon toga ju procijedite i dodajte još pet litara vode te zalijte prostor oko krtičnjaka.

 

Komentara 1

Avatar Aristarh
Aristarh
08:15 18.06.2024.

Ne dirajte krtice. I ja sam ih prvo lovio hvatao i odnosio dalje od svoje kuće. Na kraju sam ih lovio i puštao na mjesta òdakle sam ih otjerao, jer su mi pomagale u ratu s mravima. Ko želi neka gugla forum hr krtice i pročita postove ód haludovo. Tamo ima sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije