Svatko ih može uzgojiti

Krastavci su zahtjevni, ali i zahvalni za uzgoj

krastavci
Foto: Arhiva VL
11.03.2014.
u 00:00

Sve o uspješnom uzgoju krastavaca u vlastitom vrtu savjetuje agronom Davor Špehar

Glede uvjeta za uzgoj, krastavci su vrlo zahtjevni. Da bi dobro uspijevali, najbolje im odgovaraju toplija područja, zato za uzgoj trebamo birati prije svega položaje koji su cijelog dana osunčani, u zavjetrini i nagnuti prema jugu. Ako krastavce sadimo u redovima, trebaju biti okrenuti tako da se lišće nakon kiše što prije osuši. 

Time sprječavamo zadržavanje vode na lišću i smanjujemo mogućnost zaraza sporama plijesni, koje klijaju u kapljicama vode. Krastavce sijemo ili ih presađujemo presadnicama kad se temperatura tla digne na barem 12, a još bolje na 15 stupnjeva Celzijevih.

Ako se ipak odlučimo za ranu sadnju, usjev treba prekriti pokrivalom ili postaviti zaštitni tunel. Biljke inače najbrže rastu pri višim temperaturama zraka, između 25 i 28 stupnjeva Celzijevih. Uspjeh uzgoja krastavaca ovisi i o karakteristikama zemljišta. 
Krastavci trebaju toplo, humusno tlo, bogato hranjivim tvarima, koje dobro zadržava vodu. Istovremeno mora biti i dobro ocijeđeno, da se pri obilnijim padalinama voda ne bi zadržavala na površini. 
To sve u vrtu omogućava priprema tla s gnojenjem odličnim organskim gnojivom plantellom organikom. Uz visoku kakvoću hranjiva i najviše organske i suhe tvari, njegova je prednost i lakša manipulacija, a osim toga, ne sadrži ni sjemenje korova ni ličinke štetnika te je do njega puno lakše doći. Ta su gnojiva u peletama i dugotrajnog djelovanja od šest mjeseci. 

Prikladan je posebno za primjenu na okućnicama i u vrtovima. Za manje vrtove i grede posebno je primjerno univerzalno potpuno organsko gnojivo veće vrijednosti bio plantella nutrivit, kojeg možemo upotrijebiti za pripremu tla za sadnju i isto i za dognojavanje. Uoči same sjetve, tlo prihranimo i plantella specijalnim gnojivom za povrće. 

Oko usjeva upotrijebimo prirodni limacid bio plantella gel protiv puževa budući da oni za vrlo vlažna proljeća mogu uništiti klice neposredno nakon nicanja. Naravno da tijekom sušnih dana ne smijemo zaboraviti gredice redovito zalijevati i dognojavati prirodnim tekućim gnojivom na osnovi morskih algi bio plantella vrtom, u zemlju i folijarno preko listova...
Imate li kakvo pitanje za stručnjake, zovite na broj 01/ 621 39 66.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije