LED TEHNOLOGIJA

Kopenhagen instalira 20.000 "pametnih" uličnih svjetiljki

svjetiljke
Foto: domosfera.hr
1/3
19.11.2015.
u 11:16

Nova rasvjeta zadržat će isti izgled kao što je bila stara, no bit će znatno učinkovitija

Zelena prijestolnica Europe 2014., danski Kopenhagen, mijenja 20.000 tradicionalnih uličnih svjetiljki s "pametnom" LED tehnologijom. Taj korak trebao bi omogućiti smanjenje štetnih emisija ugljikova dioksida u gradu za 57 posto i osigurati osvjetljenje za velik broj biciklista.

Istodobno, kako bi spriječile povećanje otpada i njegove troškove, gradske vlasti organiziraju aukcije za prodaju tradicionalnih kopenhaških lampi (Københavnerlamper) koje su se upotrebljavale od 70-ih. Njihov istrošen i jednostavan izgled uklapa se u danski i općenito skandinavski dizajn interijera koji favorizira minimalistički i industrijski izgled, pa je potražnja velika. Očekuje se da će do ožujka 2016. sve biti prodane po prosječnoj cijeni od 92 eura.

Zbog sklonosti građana prema izvornim svjetiljkama, nova rasvjeta zadržat će isti izgled, no bit će znatno učinkovitija. Nove će svjetiljke imati ugrađen "komunikacijski modul" koji pokreće "pametna" tehnologija pa će se svjetiljke moći zamračiti po rasporedu i svijetliti kad biciklisti pristupe uličnim raskrižjima. Ova regulacija u Kopenhagenu je bitna jer putovanja biciklom čine pola prigradskih putovanja.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije