Mnogi veći trgovački centri ovih dana na policama svojih voćarnica nude kiwano, bodljikav egzotični plod žuto-narančaste boje. Neki ga zovu još i afrička dinja, no u svijetu je mnogo poznatiji kao afrički krastavac (Cucumis metuliferus). Zbrka oko naziva dolazi vjerojatno zbog botaničke srodnosti s krastavcima i dinjama koji također pripadaju rodu Cucumis kao i kiwano.
Iako je podrijetlom iz Afrike, afrički krastavac može se bez problema uzgajati i u našim kontinentalnim uvjetima. Ove godine i ja sam se okušala u uzgoju i shvatila da u tome nema ništa egzotično ni komplicirano. Uzgoj je doslovno isti kao i kod običnih krastavaca.
Kiwano je jednostavno uzgojiti u svakom vrtu, ništa kompliciranije od običnog krastavca
VOĆE ILI POVRĆE
Čudna podjela na voće i povrće koja često zbunjuje zahvatila je i kiwano. Prema teoriji da biljke koje stvaraju plodove (fruits) nazivamo voćem, ispada da je rajčica voće, dok su lubenica, dinja i krastavac povrće. Tako vjerojatno razmišljaju oni koji su i kiwano svrstali u povrće. No kada malo analiziramo ovu teoriju, vidjet ćemo da ona nema ni botaničku osnovu jer plodove stvaraju i rajčice i krastavci nakon oplodnje cvijeta. Kulinarska podjela mnogo je jasnija jer dijeli plodove prema okusu, pa je tako krastavac povrće, a slatka dinja voće. Po tom kriteriju, kojeg se držim i ja, kiwano je voće jer okusom podsjeća na kombinaciju dinje i kivija.
Zreli kiwano mora biti žutonarančaste boje
UZGOJ
U isto vrijeme kada započinjemo sjetvu krastavaca, možemo započeti i uzgoj kiwana. Njegovo sjeme nalik je sjemenu krastavca, što iskusnim vrtlarima govori dovoljno. Za sve ostale, evo kratkih uputa. U uzgojne posudice stavite jednu ili dvije sjemenke i plitko ih pokrijte supstratom za sjetvu. Pričekajte nekoliko dana dulje nego što ste navikli s krastavcem jer kiwano klija malo sporije. Taj tempo rasta nastavit će i kasnije kada presadnice posadimo u vrt. Budući da je ovdje riječ o penjačici koja stvara vitice, moramo presadnicama obvezno osigurati potporanj. Moj je savjet da ne pretjerate s brojem biljaka, jer kiwano je pravi gorostas. Iako će isprva rasti polako, tijekom ljeta i jeseni svojim će gustim lišćem potpuno prekriti ponuđeni potporanj.
Ostavite li još nezreli plod uz prozor na nekoliko dana, požutjet će i biti spreman za konzumaciju
KASNA BERBA
Kiwano je manje osjetljiv na bolesti od krastavca, no i manje plodan. Iako je biljka golema, nosit će tek nekoliko plodova, pa s time u uzgoju morate računati. U svakom slučaju, iz oplođenih cvjetova razvit će se plodovi koji dozrijevaju tek potkraj rujna i tijekom listopada. Zrele plodove prepoznat ćemo po žutonarančastoj boji koja govori o tome da je plod ukusan i sladak. Tada su zrele i sjemenke u njima, pa ako želite, možete ih sačuvati za sjetvu sljedeće godine. No brati se mogu i zeleni plodovi ako su već dovoljno krupni i ako očekujete mraz. Kao i svi krastavci, kiwano ne može preživjeti temperature ispod nule. No, to vas ne treba zabrinjavati jer zeleni plodovi mogu požutjeti ako ih na neko vrijeme ostavimo na sobnoj temperaturi.
Kada se razreže napola, kiwano nalikuje na krastavac