Savjet čitateljice

Kaktusi trebaju duboke posude za svoj korijen

Kaktusi trebaju duboke posude za svoj korijen
Foto: Dom i vrt
1/4
03.12.2012.
u 19:55

Jednostavno ih je održavati, ali treba poštovati njihov ritam razvoja, a i zimi trebaju dosta dnevnog svjetla.

Kaktus je jednostavan za održavanje, kaže čitateljica Božena Alković, koja se uzgojem kaktusa bavi godinama. Važno je samo poštovati njegov ritam razvoja.

– U kontinentalnoj Hrvatskoj vrijeme je za unošenje kaktusa. Oni mogu kratkotrajno izdržati i temperature oko nule, ali samo ako su u prisoju kuće ili u blizini zidova. Ne treba ih predugo ostavljati na niskim temperaturama – savjetuje čitateljica.

Zimi kaktusi krase unutrašnjost obiteljske kuće u Brdovcu, a toliko ih je da jedva za sve ima mjesta

U prostoru u kojem će kaktusi zimovati treba biti dovoljno dnevnog svjetla i temperatura do 10ºC. Ako ih se skloni u podrum, zbog pomanjkanja dnevnog svjetla kaktusi će blijedjeti, a bit će skloniji i bolestima.

U vrijeme zimovanja, dok su kaktusi u zatvorenom, što može trajati od studenoga do travnja, ovisno o vanjskim temperaturama, kaktuse treba zalijevati svaka dva tjedna, ne obilato, odstajalom vodom sobne temperature.

Jednom mjesečno poželjno je u vodu dodati tekuće gnojivo za kaktuse.

– Posebna zemlja za kaktuse osigurava im zdrav rast i razvoj, a treba je mijenjati svake dvije do tri godine. Najpogodniji trenutak za to je pri presađivanju kaktusa u veću posudu. Za uzgoj kaktusa najpogodnije su glinene posude, koje ne smiju biti plitke ili malog volumena. Kaktus za zdrav rast treba prostor u kojem će stvoriti zdrav i snažan korijen koji će mu omogućiti stabilnost, pogotovu ako se radi o vrsti koja se razvija u visinu. Sve teorije o malim posudama samo su mučenje biljaka – prenosi čitateljica svoje iskustvo.

Raskošni kaktus Božene Alković zabilježio je i Vrt, a uspomena na njegovu objavljenu sliku našla se na zidu

A kad prođe vrijeme zimovanja, kaktuse je u kontinentalnim krajevima s nižim jutarnjim temperaturama najsigurnije iznijeti u svibnju.

– Najpogodniji su topli, ali oblačni, tmurni dani. Ako ih iznesete za vedrih, sunčanih dana, na kaktusima mogu nastati pjege koje ostaju trajno – kaže B. Alković.

'Šteta što najljepši cvijet traje samo jedan dan'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije