Izdržljivi nametnik

Kako suzbiti lukovu muhu

lukova muha
Arhiva VL
30.03.2014.
u 00:00

Što treba napraviti kako bi omiljena povrtnica sigurno uspjela otkriva agronomka Veronika Kolak

Luk je neizostavna namirnica u pripremi gotovo svakog jela pa je i njegov uzgoj široko rasprostranjen, od velikih uzgojnih površina do malih obiteljskih vrtova. U oba slučaja, najveći problem proizvodnje  bit će lukova muha. Ličinke lukove muhe su najrasprostranjeniji štetnici u svim uzgojnim područjima luka. Ako se ne suzbija, lukova muha može potpuno ugroziti proizvodnju luka.

Ovaj štetnik prezimljuje u tlu u obliku kukuljice, smećkaste boje, nešto veće od zrna riže. Čim se u proljeće tlo zagrije kukuljica prelazi u odrasli oblik koji izlijeće već u travnju, a let se produljuje i u svibnju. Odrasli su oblici sivkaste boje i zapravo dosta slični običnoj muhi, osim što su noge lukove muhe nešto duže, a tijelo izduženije. Ženke žive do 30-tak dana i u tom periodu odlažu do 200-tinjak jaja. Jaja odlažu u grupicama na vrat korijena, pazušac listova ili u pukotine u zemlji. Jaja su mala, bijela, izdužena i obično položena oko sadnica luka.

Kako biljka raste, jaja ostaju u pazušcima listova, osobito za suha vremena, pa se ličinke često izlegu izravno u biljku. Ličinke su male, bijele i šiljatog oblika. Mogu napasti bilo koji dio biljke i njome se hraniti 2-3 tjedna. Kada ličinka sazrije, napušta biljku i zabušuje se u tlo. Lukova muha ima dvije do tri generacije godišnje, ali prva generacija je najštetnija. Prvi simptomi zaraze mogu se primijetiti kao žućenje i sušenje središnjeg lista i takav se list lako izvlači. Mlade biljčice u konačnici ugibaju, a ako pokušate iščupati uvenule biljke, vjerojatno će se polomiti neposredno ispod površine na truloj stabljici presadnice.

Vrlo često sadnica odumre prije nego što ličinka potpuno sazrije i tada ličinka prelazi na sljedeću sadnicu. Upravo je takav način prehrane zajedno s odlaganjem jaja u grupicama razlog zašto nerijetko dolazi do lokaliziranog odumiranja biljaka. Napad lukove muhe pogoduje i razvoju suhe truleži luka, što otežava proizvodnju. Kod pojave druge generacije, biljka je već formirala glavicu pa ličinke ne mogu potpuno uništiti biljku.

Šteta od ličinki druge generacije se može utvrditi čupanjem biljaka i procjenom zaraze ličinkama, a napad u ovoj fazi rezultirat će nepravilnim glavicama luka koje nisu pogodne za tržište.

Napad lukove muhe može se smanjiti mehaničkim mjerama, tj. čupanjem zaraženih biljaka, uzgojem luka što dalje od površina na kojima je prethodnih godina uzgajan, ranijom ili kasnijom sjetvom, ali tek provođenjem zaštitnih mjera koje kombiniraju primjenu zemljišnih i folijarnih insekticida možemo osigurati očekivani prinos.

Od zemljišnih insekticida, najbolji se rezultati postižu primjenom pripravka NUFOS u tekućem obliku. Nufos se primjenjuje prije sadnje, prskanjem redova za sadnju u količini od 20-30 ml na 100 m² ili 60-80 ml na 100 m² drljačom. Od folijarnih insekticida preporučujemo primjenu pripravka ROGOR 40 na osnovi aktivne tvari dimetoat u dozi 0,5 do 0,6 l/ha, odnosno 5 do 6 ml/100 m². ROGOR 40 je izraziti sistemični insekticid koji vrlo brzo ulazi u zelene biljne dijelove i translocira se u biljci.

Zbog sistemičnih svojstava osigurano je produljeno djelovanje na razne štetnike. Zbog brzog prodiranja u biljku, vrlo je otporan na kišu i navodnjavanje pa je djelovanje znatno produljeno, a pri takvom načinu zaštite treba voditi računa o karenci koja u luku iznosi 14 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije