NOVI TRENDOVI

Tako mirisne i tako ukusne – latice za u tanjur i čašu

jestivo cvijeće
Foto: Thinkstock
1/7
06.05.2016.
u 08:30

Jestivo cvijeće veliki je hit u kulinarstvu. Isprobajte ga u salatama, smoothieju, u sladoledu i njime aromatizirajte vodu koju pijete

Maćuhice i dragoljub u salati, smoothie s okusom cvijeta lavande, pohani cvijet tikvica ili bazge, cvjetovi bagrema u tijestu za palačinke, kandirane latice ruža na torti...

To su samo neki od sve popularnijih načina korištenja cvijeća u gastronomiji. Iako je konzumacija cvijeća u različitim kuhinjama stara nekoliko tisuća godina, u nas se tek postupno uvodi i to zahvaljujući modernim trendovima u kulinarstvu i dekoriranju hrane.

Naravno, ako pri tome ne računamo artičoke, brokulu ili cvjetaču jer, kad ih jedemo, uopće nam ne pada na pamet da zapravo jedemo pupoljke tih biljaka. Popis jestivog cvijeća poprilično je dugačak. Uz već spomenute, tu su još cvijet hibiskusa, kadulje, gardenije, karanfila, tulipana, ljubičica, potočarki, gladiola, vlasca, cvjetovi različitih agruma, tratinčice, djeteline, komorača, frezije, fuksije, nama dostupnih gotovo stotinjak različitih biljaka.

Foto: pixabay

Svježe, kandirano, zamrznuto

No, oprez! Nikad se ne smije jesti cvijeće kupljeno u cvjećarnici ili ono iz komercijalnog uzgoja, zatim ono koje raste u blizini poljoprivrednih površina, jer se često tretira različitim kemijskim sredstvima, ili cvijeće koje raste u blizini prometnica. Autorica popularne slastice, Zagrebačkog slatkog pušleka, Višnja McMaster naglašava:

– Kad sam počela s kandiranjem cvijeća, znala sam da sve cvijeće moram uzgojiti sama i to u našem netaknutom raju u Markuševcu. I u slatkom pušleku samo je cvijeće iz Markuševca, iz mojeg i vrta mojih susjeda. U nas ne postoji nitko tko se bavi uzgojem cvijeća koje se koristi u kuhinji. Pa ako želite cvijeće u salati, najbolje je uzgojiti ga sam. Cvijeće, osim što lijepo izgleda, hrani daje i specifičan okus. Lavanda, ruže i ljubičice svakom jelu daju slatku notu, dragoljub i potočarka pomalo su ljutkasti, a maćuhica ima svjež okus.

Foto: pixabay

Cvijeće je najbolje konzumirati svježe. Valja ga dobro oprati i kratko potopiti u slanoj vodi. U hladnjaku se može čuvati u vrećici nekoliko sati, može se zamrznuti u kockici leda ili kandirati. U kulinarstvu se uglavnom koriste latice, dok se, primjerice, šafranov tučak koristi kao začin. Cvijeće se može kandirati u skuhanom sirupu ili uz pomoć bjelanjka. Kandirano cvijeće najbolje je čuvati u zatvorenoj staklenki. Cvijeće u kockicama leda odlično je za različite koktele, ali i za aromatiziranje obične vode. Izvrsna je i dekoracija za sladolede i hladne kreme.

Foto: pixabay

Lijepi, ali otrovni

No, oprez, nije svaki cvijet jestiv! I popis nejestivog cvijeća je podugačak, poput ciklame, kukurijeka, narcisa, oleandra... Neke vrste mogu stvoriti ozbiljne probavne probleme, a neko je cvijeće doista otrovno. Osobe koje pate od različitih vrsta alergija ili astme, za svaki slučaj, ne bi trebale konzumirati cvijeće ni u kojem obliku.

Valja konzumirati samo lijepe i neoštećene latice cvijeća. Posebno treba izbjegavati latice koje su nagrizli kukci ili koje je na bilo koji drugi način oštećeno. Cvijeće za konzumaciju najbolje je brati rano ujutro kad je puno vode.

>>Cvijeće koje možete i jesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije