Naslovnica Zeleni trendovi

Živica je odlična zaštita od vjetra, znatiželjnih pogleda i buke s ulice

Za kvalitetnu živicu obično se sadi 1 do 5 sadnica po metru, a prije sadnje biljke se moraju dobro zaliti vodom
10. lipnja 2019. u 08:47 0 komentara 3413 prikaza
živica
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Trebate li zaštiti svoje dvorište od izravnih pogleda, napraviti prirodni zaklon od vjetra, smanjiti buku s ulice, zaustaviti prašinu ili zanimljivu pozadinu - zasadite živicu.

Pri tome izbjegnite i najčešće greške, a to su preveliki razmaci između biljaka i premale rupe za korijenje. Stručnjaci savjetuju da je najučinkovitije cijelom dužinom buduće živice iskopati rov širok 40-45 cm i dubok 25-30 cm.

Zavisno o vrsti biljaka sade se na određenim razmacijama, a kad odaberete biljku, raspitajte se na kojem se razmaku sadi i što joj je sve potrebno da bude gusta i lijepa. Zimzeleni grmovi i listopadne vrste prodaju se kao balirane ili kontejnirane sadnice, a mogu se saditi i iz reznica.

Vrijeme sadnje je rano proljeće i jesen. Mlade tek zasađene biljke dobro je poduprijeti kolcima ili privezati od vodoravno razapetu žicu. Tako biljke čuvamo od vjetra. Zimzelene živice obrezuju se u kasno proljeće, a listopadne u rano proljeće. Tijekom ljeta obje vrste možete "šišati" još nekoliko puta, po potrebi i želji.

Pri šišanju odrasle živice uvijek pripazite da na vrhu bude malo uža. Dobro je i znati kako je živica bolja zaštita od vjetra od, primjerice, zida ili ograde, jer je djelomično propusna prepreka.

Čak se može i izračunati koliko će živica usporiti vjetar. Tako će na udaljenosti koja je jednaka dvostrukoj visini živice brzina vjetra biti usporena 75 posto, a na peterostrukoj razdaljini 65 posto. Niska živica može se zasaditi i uz vrtne staze.

živica | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

>>Za vrtne staze odaberite materijale koje ste već koristili u gradnji kuće, ograde ili sjenice

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.