Nagradni natječaj

Imate najljepši vrt? Pokažite nam ga i osvojite 1000 kuna!

Imate najljepši vrt? Pokažite nam ga i osvojite 1000 kuna!
Foto: Dom i vrt
1/3
26.06.2013.
u 21:01

Mnoge se biljke bolje osjećaju kad imaju više prostora, kaže Davor Špehar, Unichem Agro

Imate najljepši vrt, pokažite nam ga i osvojite 1000 kuna u nagradnom natječaju koji organiziramo u suradnji s Unichem Agrom i Plantellom. Informacije potražite i ovdje. Mi vam predstavljamo kako imati najljepši vrt i kako si olakšati posao s cvjetajućim prijateljicama i sadnjom na gredice.

Promijenjena pravila

Vrijeme sadnje obruba, u što su spadale niske jednogodišnje biljke – crvena, ružičasta i bijela uvijek cvatuća begonija, žuta i narančasta kadifica, bijeli alisum, plavi ageratum, crvena kadulja i šarena vodenika – nepovratno je za nama. U modi su prirodni nasadi gredica pa se među trajnice i grmove sade sezonske biljke. Proširila se i sadnja snažnih jednogodišnjih biljaka, poput ricinusa, ukrasnog pupčara, cvjetnog duhana, kleoma, suncokreta i amaranta. Obično ih se može vidjeti u pozadini nasada.

Među zanimljive stalne biljke u trajnim i u sezonskim nasadima ubraja se i patagonijska verbena. Na prvi se pogled čini da je ta otporna jednogodišnja biljka postala trajnica, ali zimi obično odumre pa se na proljeće zasije na sasvim neočekivanom mjestu. Slično vrijedi i za zanimljive strukturne jednogodišnje biljke – kohiju, koja se naziva i ljetni čempres, te crnu koprivu. I dok su se prije na gredice sadile samo jednogodišnje biljke koje se razmnožavaju sjemenjem, danas uopće ne možemo zamisliti nasad bez prozorskih i balkonskih biljaka.

Na gredice možemo posaditi većinu sezonskih biljaka s izuzetkom najomiljenijih – pelargonija. Viseće ili uspravne, one svakako spadaju u korita, lončiće i posude, na sunčan položaj, zaštićene od padalina. Treba poznavati i iznimke. Jedinstvena je zvjezdasta pelargonija šarenih listova sorte Vancouver. Njeni maleni, ciglasto-crveni cvjetovi dobro prkose vremenskim neprilikama. Kišu dobro podnose i mirisne pelargonije pa se sve više uključuju u sezonske nasade.

Bolji uvjeti

Brojne se prozorske i balkonske biljke puno bolje osjećaju na gredicama nego u tijesnim koritima. Tu osobinu možete iskoristiti kod dvozuba, verbene, suhe ruže i milijunskih zvončića. Ovi posljednji osjetljivi su na trulež korijena, što na gredici nismo primijetili. Prekrasne jastučiće cvijeća stvaraju bakopa, brahikoma i sanvitalija. Ne smijemo zaboraviti ni uspravne fuksije jer ih na gredici štetnici vrlo rijetko ugrožavaju. Na otvoreno ne sadite mačji rep, papučice, gomoljaste begonije, krabuljaču i streptokarpus. Biljke koje su osjetljive na hladnoću poput vodenike, ukrasne koprive, lantane, portulaka, madagaskarskog zimzelena, gomfrene, grmolikog bosiljka, stalno cvatuće begonije te begonije zmajeva krila sadimo nakon ledenih svetaca. Verbene, diascije, brahikomu, milijunske zvončiće i dvozub može se prenijeti na otvoreno već u travnju. Ako to niste napravili, još nije kasno.

Površini za sadnju prema potrebi dodajte kvalitetnu vrtnu zemlju Plantella ili Plantella Balkoniju, petkomponentnu visokokvalitetnu zemlju te pognojite membranskim gnojivom za ukrasne biljke Plantella Formula 365. Ovo pametno gnojivo upotrebljava se jednom godišnje, jer se kroz membranu hraniva postupno oslobađaju i opskrbljuju biljke cijelu sezonu. Tijekom cvatnje prihranjujte Plantella Cvijetom, bogatim vitaminima, osigurat ćete bujnost kroz čitavu sezonu. Slike svojih vrtova i opis kako ste sve zasadili šaljite na našu adresu domivrt@vecernji.net

Savjet više

1 Prirodno

Sadimo biljke manjih cvjetova, mirnih i ne prejakih boja

2 U tonu

Kombiniramo biljke s cvjetovima koji su blizu na ljestvici boja

3 Čipkasto

Stvaramo filigranske nasade gdje ulogu povezivanja imaju zlatna djetelina i mlječika sitnih cvjetova

4 Izgled travnjaka

Biljkama pastelnih boja dodaju se gaure i razne ukrasne trave

5 Izdržljivo

Trendovski nasadi moraju biti jednostavni za opskrbu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije