LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Idealno je vrijeme za sadnju salata, rajčica i paprika, tikvica, uz naše savjete sve će vam uspjeti!

Imate li mogućnost gredice malo odignite od tla kako biste zasađene kulture zaštitili od nametnika i drugih vrsta
27. svibnja 2020. u 10:00 0 komentara 28115 prikaza
vrt
Foto: Thinkstock

Svibanj je idealan za sadnju salata, posebno kristalke i salate glavatice. One vole rahlo humusno tlo koja zadržava vlagu. Salatu treba redovito zalijevati, a u vrijeme intenzivnog rasta treba ju u više navrata prorjeđivati. Presadnice salate obično se sade na razmaku od 30 cm. Iskusni vrtlari preporučuju sadnju salate u nekoliko navrata kako bi je imali cijelu sezonu. 

zelena salata | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Sad se sade i krastavci. Oni su nježne biljke pa ih obično sadimo kad je temperatura oko 18 Celzijevih stupnjeva. Krastavci se moraju uzgajati uz potporanj, a sve je popularniji uzgoj krastavaca na mreži. Ona im omogućuje okomit rast i lakšu berbu plodova. Krastavci vole lagana propusna tla. Ne sadite ih na vjetrovitim terenima.  Pripremite se, ako još niste,  i za sadnju rajčica, paprika, tikvica i patlidžana.

vrt | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Rajčice, zbog strukture korijena, treba saditi što dublje, do prvih listova presadnice. Svaka biljka mora biti privezana uz kolac ili mrežu. Presadnice sadite barem na 30 cm razmaka. Rajčice vole sunčane vrtove i umjereno vlažno tlo.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Tikvice sadite u razmaku od oko 130 cm među redovima i 60–70 cm od biljke do biljke ovisno o bujnosti. Valja ih zalijevati svakih nekoliko dana. Iznimno su osjetljive na pepelnicu i plemenjaču. Tikvice traže dobro razrahljeno humusno tlo s mnogo hranjivih tvari.

Paprika, rajčice i kupusnjače trebaju što više hraniva | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

Paprike se sade kad prođe opasnost od kasnoproljetnih mrazova. Razmak u redovima između presadnica trebao bi biti oko 50 cm. Paprike treba redovito zalijevati, a pri sadnji treba uzeti u obzir da za četvorni metar zemlje treba 7-8 presadnica.Patlidžane sadimo na tlu bogatom organskim tvarima, neutralne ili slabo kisele reakcije. Presadnicu treba zasaditi duboko, a biljke treba redovito zalijevati, posebno u doba cvatnje. Patlidžani su vrlo osjetljivi na promjenu temperature. Razmak u redovima obično je oko 70-80 cm. 

Za još savjeta i ideja pratite nas svakodnevno na Instagramu!

swing sofa i vrtni namjestaj PRVA FORMULA UŽIVANJA Imate mali balkon? Evo genijalnog rješenja da bude jako šik! neodoljivo Čak i ako ne vrtlarite, kad vidite prvu Zara Home kolekciju za vrt, počet ćete! idemo na plažu Želite ljetni kutak u domu koji asocira na plažu? Imamo 5 genijalnih ideja!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.