DOBRO JE ZNATI

I sobne biljke valja pripremiti za jesen. Evo kako!

sobno bilje
Foto: Thinkstock
23.09.2020.
u 13:00

Većinu bilja nije dobro presađivati tijekom jeseni i treba ih zaštiti od temperaturnog šoka

I sobno bilje “osjeća” dolazak jeseni pa neke od ljetnih navika sada valja promijeniti. Biljke vole male rituale, tako cvjećari preporučuju da se sobno bilje u jesenskim mjesecima zalijeva ujutro, i to uvijek odstajalom vodom sobne temperature.

Svakoj biljci treba različita količina vode, važno je da supstrat bude vlažan, što se lako može provjeriti dodirom. Sobno bilje može se zalijevati čajem jer je to dobro gnojivo, a voda u kojoj su se kuhala jaja biljci će dati potrebne minerale. Sobnu paprat može povremeno zalijevati i pivom. Ako temperirate/grijete prostoriju, obvezno na radijatore postavite ovlaživače zraka, a ako je u prostoriji neka druga vrsta grijanja, u blizini lončanice može poslužiti i posuda s vodom. Iako uvijek treba pripaziti da biljke ne budu na propuhu, treba izbjegavati velike temperaturne razlike u prostoriji jer takve promjene obično teško prežive.

Foto: pixabay

Listove biljaka obrišite vlažnom krpom kako biste skinuli prašinu. To je važno jer dnevne je svjetlosti sve manje, a prašina prekriva površinu lista pa i na taj način još više reducira svjetlost. Ako ste biljci pronašli idealno mjesto, a to se vidi ako dobro napreduje, nije ju preporučljivo seliti.

Foto: Promo fotografija

Međutim, ako je zimi to mjesto pretamno, dobro je premjestiti lončanicu. Inače, postoji i mali trik kojim se može provjeriti je li biljci pretamno. Dovoljno je postaviti ruku tridesetak centimetara iznad biljke pa, ako ne primijetite sjenu, biljci je pretamno. Oštećene ili osušene listove odstranite, a ako je biljka tijekom ljeta bila vani, pregledajte je povećalom da ne bi na sebi imala kakvog nametnika.

Foto: arhiva

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Kupujte li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite, primjerice, umatanjem u papir. Većinu biljaka nije dobro presađivati u jesensko doba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije