LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

I sobne biljke valja pripremiti za jesen. Evo kako!

Većinu bilja nije dobro presađivati tijekom jeseni i treba ih zaštiti od temperaturnog šoka
23. rujna 2020. u 13:00 0 komentara 4835 prikaza
sobno bilje
Foto: Thinkstock

I sobno bilje “osjeća” dolazak jeseni pa neke od ljetnih navika sada valja promijeniti. Biljke vole male rituale, tako cvjećari preporučuju da se sobno bilje u jesenskim mjesecima zalijeva ujutro, i to uvijek odstajalom vodom sobne temperature.

Svakoj biljci treba različita količina vode, važno je da supstrat bude vlažan, što se lako može provjeriti dodirom. Sobno bilje može se zalijevati čajem jer je to dobro gnojivo, a voda u kojoj su se kuhala jaja biljci će dati potrebne minerale. Sobnu paprat može povremeno zalijevati i pivom. Ako temperirate/grijete prostoriju, obvezno na radijatore postavite ovlaživače zraka, a ako je u prostoriji neka druga vrsta grijanja, u blizini lončanice može poslužiti i posuda s vodom. Iako uvijek treba pripaziti da biljke ne budu na propuhu, treba izbjegavati velike temperaturne razlike u prostoriji jer takve promjene obično teško prežive.

kućno bilje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Listove biljaka obrišite vlažnom krpom kako biste skinuli prašinu. To je važno jer dnevne je svjetlosti sve manje, a prašina prekriva površinu lista pa i na taj način još više reducira svjetlost. Ako ste biljci pronašli idealno mjesto, a to se vidi ako dobro napreduje, nije ju preporučljivo seliti.

biljke | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Međutim, ako je zimi to mjesto pretamno, dobro je premjestiti lončanicu. Inače, postoji i mali trik kojim se može provjeriti je li biljci pretamno. Dovoljno je postaviti ruku tridesetak centimetara iznad biljke pa, ako ne primijetite sjenu, biljci je pretamno. Oštećene ili osušene listove odstranite, a ako je biljka tijekom ljeta bila vani, pregledajte je povećalom da ne bi na sebi imala kakvog nametnika.

kućno bilje 3 | Autor : arhiva Foto: arhiva

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Kupujte li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite, primjerice, umatanjem u papir. Većinu biljaka nije dobro presađivati u jesensko doba.

Mala škola uređenja Jesenske boje sjajan su kontrast hladnim zidovima, ali u malim dozama Novo godišnje doba Top pet jesenskih trendova u domu, isprobajte ih sve! stan sao paolo São Paulo Pločice i na stropu kuhinje u stanu mladog odvjetnika
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.