LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Fuksija - biljka za balkone u hladu, a najljepša je kad visi!

Najviše joj odgovara polusjenovito ili sjenovito, svijetlo mjesto zaštićeno od jaka vjetra
25. travnja 2020. u 06:58 0 komentara 2205 prikaza
fuksija
Foto: Flora magazin

Domovina fuksije je na Novom Zelandu te u Južnoj i Srednjoj Americi. Fuksija je višegodišnja cvatuća biljka, iako se vrlo često uzgaja kao jednogodišnja biljka. Spada u porodicu pupoljka, Onagraceae. Rast joj je ovisno o vrsti grmolik, uspravan, poluviseći ili viseći, visine od 20 do 40 cm. Cvjetovi su skupljeni u grozdast cvat, jednostavna ili složena oblika. Boje cvijeta su raznolike: crvene, ružičaste, bijele, plavoljubičaste ili dvobojne.

Za fuksiju morate odabrati mjesto na terasi ili balkonu koje nije na punom suncu. Najviše joj odgovara polusjenovito ili sjenovito, svijetlo mjesto zaštićeno od jaka vjetra. Supstrat u kojem je zasađena fuksija mora biti stalno vlažan, ali se ne smije zadržavati vodu. Prihranjivanje zahtijeva jednom tjedno tekućim gnojivom za balkonsko bilje. Da biste pospješili cvatnju, ocvale cvjetove treba redovito uklanjati.

fuksija
1 / 12
Kolekcija imena Artisanal nastala je kolaboracijom Zara Home-a i Cobalto Studija, a donosi ključne ovosezonske komade koje je lako ukomponirati u dom, a čija inspiracija je Mediteran, odnosno harmonija i jednostavnost

Razmnožava se pomoću sjemena, ali vrlo rijetko, dok se najlakše razmnožava ljeti pomoću reznica uzetih od bilo kojeg dijela izdanka. Viseće vrste fuksije najčešće se sade u viseće posude samostalno ili u kombinaciji s drugim jednogodišnjim cvatućim biljem (vodenike, plektrantus, centradenija, bidens, begonije). Niže vrste sade se u sandučiće i plitke posude.

Primjena: viseće vrste sade se u viseće posude, niske sorte za sandučiće i niske posude, u sandučićima u kombinaciji s drugim cvatućim, jednogodišnjim i dvogodišnjim biljem.

Napomena: fuksija prezimi na svijetlom ili tamnom mjestu pri temperaturi od 6 do 8 Celzijevih stupnjeva. U proljeće se jači izboji krate na dva do tri pupa.

sijanje trave travnjak Nek se zeleni U svega pet koraka do prelijepog 
travnjaka iz snova Otkrivamo kako za malo novca do originalnog balkona Šareni balkoni Otkrivamo kako za malo novca do originalnog balkona pelargonije cvijet omiljena ljetnica Pelargonije - lagane za uzgoj, vole puno svjetla i cvatu cijelo ljeto
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.