omiljena ljetnica

Pelargonije - lagane za uzgoj, vole puno svjetla i cvatu cijelo ljeto

pelargonije cvijet
Thinkstock
22.04.2020.
u 07:00

U priobalnom području omiljene su zonalne pelargonije koje još zovu i “đirani” jer su otporne na vrućinu i preživjet će s dosta oskudnim zalijevanjem

Pelargonija je jedna od najraširenijih i najomiljenijih biljnih vrsta u nas. Pripada porodici Geraniaceae, a domovina im je južna Afrika.

Uglavnom se sadi u balkonske sandučiće (viseće pelargonije) ili na gredicama i u posudama (uspravne, odnosno zonalne pelargonije). Postoji vrlo širok izbor kultivara koji nam omogućuje da izaberemo ne samo boju cvijeta koja može biti i dvobojna nego i različito obojeno lišće.

Foto: pixabay

Cvjetovi isto tako mogu biti jednostavni ili puni. Lagane su za uzgoj ako im se omogući propusno tlo i dovoljno svjetla. Velika prednost im je također njihova duga cvatnja od gotovo pola godine i, naravno, širok raspon boja. U priobalnom području omiljene su zonalne pelargonije koje još zovu i “đirani” jer su otporne na vrućinu i preživjet će s dosta oskudnim zalijevanjem.

Po zimi ih se sprema u kuću, a sljedeće godine bit će još raskošnije i tako dolaze do punog izražaja. Dobro ih je prihranjivati tekućim gnojivom jer se time potiče bogatija i dugotrajnija cvatnja. Uglavnom podnosi svako balkonsko cvijeće u svojoj blizini.

Primjena: zonalne pelargonije za posude i gredice, a ostale u viseće posude ili u balkonske sandučiće.

Napomena: da bi se potaknuo grmolik rast, treba pincirati vrhove. Prije prvih mrazeva treba ih iskopati iz vrta, podrezati do polovice i smjestiti u neki negrijani prostor i vrlo oskudno zalijevati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije