21.04.2020. u 07:00

Lijep i uredan travnjak ukras je svake okućnice, ali i odraz osobnosti i posvećenosti vlasnika. Trava je puno zahtjevnija vrsta nego što se čini, ali konačan rezultat vrijedan je svakog truda

Lijep travnjak je ukras svakog dvorišta, ali i slika njegova vlasnika.

Većina vjeruje da su košnja i skupljanje stare trave dovoljni, ali želimo li imati travnjak vrijedan divljenja, potrebno je ipak malo više. Trava je ustvari vrlo zahtjevna biljka želimo li od nje najbolje rezultate. Osim košnje, zahtijeva prozračivanje, zalijevanje, gnojidbu i, naravno, puno ljubavi i pažnje.

Važnost dobrog gnojiva

U rano proljeće, kada se priroda budi, otkrivaju se i posljedice zime, a time i rupe na travnjacima, požutjeli dijelovi te pojačani rast korova i mahovine. Prorijeđene dijelove travnjaka, ako se ne poprave, najčešće prekrije korov – ubojica travnate ljepote. Korov se osobito razmnožava na prostoru pognojenom lošim gnojivom, dok se mahovina najčešće pojavljuje ako se trava kosi prenisko ili ako joj nedostaju hranjive tvari.

Foto: Biomedia
Kod prve proljetne košnje važno je ne kositi prenisko odnosno ne niže od četiri centimetra

Zbog toga je vrlo važno gnojidbu obaviti specijalnim gnojivima za travnjake, i to u rano proljeće, sredinom ljeta i još jednom u jesen. Gnojivom je potrebno osigurati dovoljnu količinu dušika čime se potiče rast zelenih dijelova, fosfora za poticanje rasta korijena i kalija koji povećava otpornost na bolesti i stres izazvan košnjom.

Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suhu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje. Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Sjetvu travnjaka možete obaviti od kraja ožujka pa sve do početka svibnja, za lijepog vremena, bez vjetra i kiše. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za 10 dana.

Foto: pixabay
Za lijep travnjak potrebno je mnogo više od košnje. On zahtijeva prozračivanje, zalijevanje, gnojidbu i puno ljubavi i pažnje

Prva košnja u proljeće obavlja se kada trava naraste 8 cm. Tada se vrijedi držati pravila – nikada ne kositi prenisko odnosno ne niže od 4 cm. Naime, što je niže kosite, trava postaje osjetljivija na toplinu i isušivanje, odnosno na hladnoću i vlagu. Iz tog razloga valja postupno povećavati visinu pokošene trave za vrijeme ljetnih mjeseci, kao i zadnjih nekoliko košnji u godini. Ako ste iz nekog razloga travnjak zapustili, pokositi ga u jednoj košnji i dobiti besprijekoran izgled je nemoguće. Nakon tri-četiri košnje u vremenu od nekoliko dana, u kojima se svaki put otkosi 1/3 trave, travnjak bi trebao poprimiti odgovarajuću visinu.

Prozračivanje je ključno

Za lijep i kvalitetan travnjak ne zaboravimo i ono najvažnije – prozračivanje. Ovom radnjom postižemo lakši dotok vode i zraka u tlo, čime se potiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabljama s noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, strojevima za prozračivanje, koji su vrlo slični klasičnim kosilicama za travu.

Foto: Biomedia

I za kraj, ne zaboravimo zalijevanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovito zalijevanje za vrijeme dužih sušnih razdoblja do dva puta tjedno, i to najbolje navečer ili rano ujutro. Iako zahtijeva puno truda, održavanje travnjaka nije kompliciran posao. Ako se i pojavi pokoji maslačak ili tratinčica, ne smatrajte ih korovom, nego poklonom za svoj trud. Zapamtite, dobro se dobrim vraća, a biljke to najbolje znaju.

Mnogi se vrtlari u uzgoju biljaka oslanjaju na biodinamičku metodu koja prati kretanje Mjeseca. U njegov utjecaj na rast i razvoj biljaka uvjerila sam se i sama, čak i pri održavanju travnjaka. Želimo li da trava raste brzo i gusto, kosimo je u dane lista. Međutim, želimo li se manje opterećivati košnjom, kosimo je u dane cvijeta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije