Uživanje u cvijeću

FOTO Zimski vrt podno Sljemena krase ciklame i kaktusi

FOTO Zimski vrt podno Sljemena krase ciklame i kaktusi
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/8
15.12.2012.
u 00:04

U tišini prirode uživa cijela obitelj i njezini kućni ljubimci. Pogled kroz prozor seže daleko, do grada, ali prvo se zaustavlja na kućici za ptice u kojoj traje gozba.

U obitelji Valerije Osrečak Ključarić ne odriču se ljubavi prema cvijeću ni kad u njihov vrt u zagrebačkim Remetama stigne zima i sa sobom donese sivilo i hladnoću.

Mama i kći, Valerija Osrečak Ključarić i Lana sa Sivkom.

Kad je prije 2,5 godine počeo razgovor o zimskom vrtu, prvo je dogovoreno da sve mora biti prirodno

– Svake godine nam je prije zime bilo žao što više nema cvijeća u kojem možemo uživati. Nismo imali kamo ni sa cvijećem u posudama, a kaktuse smo spremali i kod susjeda. Tako se i rodila ideja da bismo mogli zatvoriti terasu na jugoistočnom dijelu kuće koji gleda prema zelenilu i gradu – kaže gospođa Valerija i dodaje kako je bilo raznih ideja, no u jednom su se složili. Željeli su da u kući mogu i zimi uživati u ljepoti cvijeća. I znali su da sve mora biti prirodno.

Nema žaljenja

– Iako sam na samom početku bila najveći protivnik zatvaranja terase, danas mi nije žao. Dobili smo prostor u kojem cijela obitelj uživa u tišini i ljepoti – kaže naša čitateljica. A zimskim vrtom vlada pravi mir, koji ne remete ni radio ni televizija. Krase ga brojne ciklame i kaktusi.

Prekrasni cvjetovi ciklama raznih boja – zaštitni znak

– Njih najviše voli moja kći Lana. Sve u ovom prostoru što ima bodlje njezino je – kaže ponosna majka, dodajući kako je ona naslijedila ljubav prema cvijeću od svoje majke Franjice, a prenijela ju je i na Lanu.

Tijekom ljeta u vrtu gospođe Valerije raste razno cvijeće, a zimi unosi toplinu u zimski vrt

Brojne ciklame koje su zimski vrt krasile i prošle zime sada su pune cvijeća i pupova.

– Tijekom ljeta ciklame su bile u vrtu, u dubokom hladu. Na jesen sam ih presadila, a sad već rastu i mladice i pune su cvijeća – objašnjava gospođa Valerija. Cvjetovi krase i pelargonije, koje je prije hladnoće unijela u sigurnost zimskog vrta i spasila od smrzavanja.

Kaktusi su velika Lanina ljubav, a od njezine ljubavi i njege jako dobro uspijevaju

– Pustit ću ih još neko vrijeme, sve dok na njima ima cvjetova. Onda ću ih orezati i ostaviti da hiberniraju. Na proljeće ih presadim i sve ponovno potjeraju – objašnjava.

U zimskom vrtu podno Sljemena rastu i začini pa su nadohvat ruke kad god zatrebaju u kuhinji. I božićni kaktus, smješten na prozorskoj dasci, opravdao je zašto se baš tako zove – kako se približava Božić, na njemu je sve više cvjetova.

Pelargonije još cvatu pa su pred zimom sklonjene na sigurno

Cvijeće za ukras

Na ljepotu vrta obitelj će cijele zime podsjećati i cvjetovi hortenzija, koje je gospođa Valerija spremila u pletenu košaru i njome ukrasila staru komodu. A biljke u vrtu na vrijeme su pripremljene za zimu. Trava je pošišana, ruže su orezane. Tu je i kućica za ptice, koje za hladnih zimskih dana traže svako zrno. Dolazak ptičica i njihov cvrkut uveseljavat će obitelj dok okupljeni oko stola uživaju u ljepoti prirode.

U drvenoj kućici u vrtu ptičice uvijek mogu pronaći hranu

Kako je ljubav za biljke obično povezana i uz ljubav za životinje, u zimskom vrtu naše čitateljice uživaju i kućni ljubimci, mačke Cigi, Flora i mačak Sivko. I dok su ženke prilično plahe, mačak Sivko pokazao je svu svoju gostoljubivost, nakon čega se udobno smjestio u krilu mlade gazdarice Lane.

Ovdje je sve staro i prirodno

Dok su tata Juraj i suprug Željko bili zaduženi za građevinske radove na zimskom vrtu, gospođa Valerija pobrinula se za njegovo unutarnje uređenje.

– Volim sve staro i dvije godine sakupljalja sam stari namještaj – stare komode, stol, stolce, fotelje sam našla na odvozu krupnog otpada. Sve sam ih uredila, tapecirala i dala im novi izgled. Jednu fotelju pronašla sam na Britanskom placu, na sajmu starina, rekli su mi da je iz 1870. godine. Jedini moderni u ovom prostoru su radijatori, jer po zimi se ipak treba grijati – kaže gospođa Valerija. Tako su u 23 četvorna metra, dodaje, stvorili prostor u kojem rado boravi cijela obitelj, a uz njih i njihove mačke, kućni ljubimci.

NE PROPUSTITE: FOTO Muška idila: Zavirite u dom urbanog samca i njegova psa

NE PROPUSTITE: Pišite nam - najbolje očekuju darovi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije