Biljno carstvo

FOTO Suživot s biljkama: Najsretnija kad joj poklone cvijet

FOTO Suživot s biljkama: Najsretnija kad joj poklone cvijet
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/8
12.01.2013.
u 00:05

Ne mogu zamisliti život bez svog cvijeća, bila bih manje dobra i manje bogata da ga nemam.

Kad se prije šest i pol godina preselila iz stana u kuću u Novakovoj ulici, Željka Vučinić iz Slavonskog Broda veselila se jer je znala da će imati puno više prostora za svoje cvijeće. Naime, sve prostorije njezina doma prepune su sobnog cvijeća svih vrsta – od filodendrona, skindapsusa, kalanchoe i afričke ljubičice do aloje, ciklame, orhideje palme i afričkog kaktusa.

Kuća puna biljaka

Cvijeće je naša čitateljica zavoljela još u najranijem djetinjstvu.

– Volim da mi cvijeće uljepšava prostor u kojem živim, kako onaj vanjski, tako i unutarnji. Naučila sam ga njegovati uz majku, a kasnije sam tu ljubav prenijela i na svoje dvije kćeri. Najsretnija sam kada mi netko pokloni cvijeće ili kada ga ja nekome poklonim. Moji prijatelji i rodbina to znaju i zato je naša kuća uvijek prepuna cvijeća – ističe Željka te dodaje da je ipak vrtno cvijeće njezina strast.

I kad nema cvijeta, a prekrasan voštani cvijet krasi je ljeti, hoya privlači ljepotom zelenih listova

Ima ga nekoliko stotina vrsta i ono joj oduzima jako puno vremena od ranog proljeća do kasne jeseni, što ponekad nije lako uskladiti s njezinim zanimanjem profesora defektologa na Dječjem odjelu brodske Opće bolnice dr. Josipa Benčevića. Međutim, ni sobno bilje nije joj ništa manje drago iako je ono po mnogo čemu i zahtjevnije od vanjskog jer je jako osjetljivo.

Afrička ljubičica jedan je od cvjetova koje Željka najviše voli, i to zbog njezinih cvjetova raznih boja

– Cvijeće ne voli prejako sunce, a ni toplinu. S dolaskom proljeća obvezno uklanjam sve cvijeće s istočnih prozora jer bi u protivnom zbog visoke temperature jednostavno propalo. Jednom sam prilikom zaboravila spustiti roletne. Kad sam se vratila kući s posla, moje prekrasne afričke ljubičice i orhideje bile su spržene, premda je bio travanj – kaže Željka i dodaje da ništa manje od vrućine nije opasna ni hladnoća. Pretprošle godine zima je bila dosta jaka pa je cvijeće koje je držala u hodniku zbog stalnog otvaranja vrata propalo od hladnoće.

Rado uči

Svoje znanje o njezi cvijeća Željka crpi iz knjiga i s interneta. Najvažnije ga je, kaže, barem jednom na mjesec gnojiti tekućim gnojivom i ono najvažnije – ne zalijevati ga previše. Vrlo malo cvijeća zahtijeva puno vode, kaže Brođanka, koja se vodi narodnom mudrošću da je bolje zaboraviti zaliti cvijeće nego ga zaliti previše jer tada mu korijen istrune i cvijet uvene.

Prema njezinim riječima, nije točno ni to da veća biljka zahtijeva veliku posudu. Biljka, kaže, voli kada se bori za prostor, tako da ima puno velikih biljaka koje u malim posudama rastu i izvrsno napreduju. Treba voditi računa i o tome da ne cvjetaju sve biljke u isto vrijeme. Tako, primjerice, hoya cvjeta ljeti i ima prekrasan voštani cvijet, dok afričke ljubičice cvjetaju tijekom cijele godine.

Cvijeće treba pažljivo zalijevati, ne voli višak vode

– Za ljetnih dana često i sobno cvijeće iznosim u vrt, na mjesto koje je u sjeni. Tada ono još bolje buja i još bolje raste, točno se vidi da mu odgovara što je vani. Čak i božićni kaktus zna procvjetati preko ljeta ako je u sjeni i ako mu odgovara vrijeme. Onda ga u rujnu opet unesem u kuću – ističe naša čitateljica.

Sami odaberite

Cvijeće ova Brođanka kupuje u cvjećarnicama, trgovačkim centrima te kod uzgajivača, ali ponekad ga ubere i u šumi ili na jezeru za neke od čestih šetnji prirodom. Kako sama kaže, najviše voli ciklame i afričke ljubičice, koje su posebno lijepe jer imaju različite boje cvjetova. Pravi je užitak sjesti ujutro i popiti kavu okružen cvijećem.

Nije istina da veliki cvijet treba i veliku posudu

– Ne mogu zamisliti život bez cvijeća. Mislim da bih bez njega bila manje dobra i bogata osoba. Preporučujem svim ljudima da po svom izboru odaberu cvijeće koje im se najviše sviđa i njeguju ga. Ono će im sigurno vratiti svojom ljepotom i život će im biti plemenitiji i bogatiji. Još jedino da nemam psa koji ga nekad zalije umjesto mene – smije se Željka.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u kućni vrt koji je postao raj za tropske biljke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije