Božićna zvijezda

FOTO Supružnici u Istri uzgajaju raskošne vatrene Meksikanke

FOTO Supružnici u Istri uzgajaju raskošne vatrene Meksikanke
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/7
05.12.2012.
u 09:12

Kako u istarskom raju uzgajaju najljepše božićne zvijezde...

Znanje, puno iskustva, pregršt entuzijazma, a najviše dobre volje, optimizma i ljubavi – to je tajna formula koju su supružnici Nadija i Valdi Paliska Smoković osmislili i primijenili na desetke tisuća sadnica prekrasnog cvijeća koje uzgajaju u svojim plastenicima u Ripendi nedaleko od Labina, mjestu s najviše uređenih okućnica i cvjetnjaka.

Uživaju kao u tropima

U Ripendi kao da je uvijek proljeće, pa i kad bura probija do kosti. Skrivene od vjetra, ušuškane u toplinu i vlagu posude s raskošnim biljem žive kao da su u tropskoj šumi.

U plastenicima Nadije i Valdija Paliske Smokovića ovih je dana sve u znaku božićnih zvijezda, cvijeća koje će se uskoro naći u svakom domu.

Božićna zvijezda, Euphorbia pulcherrima ili kako je još zovu poinsettia, po Joelu Robertsu Poinsettu koji ju je donio iz Meksika u Sjevernu Ameriku davne 1828. godine, porijeklom je iz Meksika, a njezino su prirodno stanište tropske šume u kojima raste kao grm visok i do pet metara.

Nadija i Valdi osmislili su kako zvijezde uzgojiti tako da izgledaju kao mali crveni grm te su u teglu posadili čak pet sadnica, svaku u svoj “prozor”

Iako mnogi misle da su crveni listovi, zbog kojih je toliko popularna, cvjetovi purpurno crvene “Meksikanke”, oni su zapravo vrlo sitni, neugledni i žute boje.

Crveni listovi, točnije ružičasti ili boje vanilije koji nas toliko očaravaju su brakteje. U originalnom izdanju božićnih zvijezdi brakteje se javljaju u nekoliko crvenih nijansi, no križanjem su nastali hibridi u više nijansi. Brakteje su pricvjetni obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika i koji mogu biti dugi i do 25 centimetara.

Ovako posađene biljke rastu u zraku kako bi se ravnomjerno razvile te do Božića nalikovale vatrenocrvenoj, ružičastoj ili žućkastoj polulopti.

No, da bi se “Meksikanke” okitile crvenim listovima potrebna im je višemjesečna njega.

– Pripreme za Božić kod nas počinju u vrijeme najvećih vrućina, još u kolovozu kada pripremamo ožiljene presadnice sa dva-tri listića. Teško je povjerovati da će se iz tako skromne biljčice razviti takvi kapitalci – objašnjava Nadija pokazujući nam ovogodišnji hit među zvijezdana – Pink Ice.

Ne vole put i propuh

Plastenici su za to vrijeme otvoreni i kroz njih struji zrak kako se biljke ne bi “skuhale”. No, vrlo umjereno, naglašava uzgajivačica, kako ih propuh ne bi omeo u razvoju. Nakon četiri do pet tjedana presađuju se u veće posude te slijedi intenzivna njega – orošavanje koje traje punih mjesec dana. Na temperaturi od 22 stupnja i uz puno vlage bilje uživa te buja kao da je zaista u prašumi.

– Danje svjetlo vrlo je važno zato što biljka prati prirodni ritam, a o njemu ovisi crvenjenje listova. Svako paljenje svjetala one memoriraju kao produžetak dana, a to nije dobro.

Ako zvijezdu odlučite njegovati, bilo bi dobro da je u proljeće podrežete i stavite na tamnije i zračno mjesto kako bi ponovila proces bacanja crvenih listova – savjetuju Paliske Smokovići.

Transport i promjena temperature te pretjerano zalijevanje najveći su neprijatelji božićnih ljepotica.

– Iako neće reagirati u trenu kao rezano cvijeće, zvijezde ne vole nagle promjene i reagirat će tako da se objese, izgube lišće i omekšaju. Teško ih je spasiti – kaže Nadija te savjetuje smještanje dalje od izvora topline, ne na propuhu, te kupnju u cvjećarnicama. Kako biste što dulje uživali u zvijezdama, njegujte ih pravilnim supstratom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije