Zimska idila

FOTO Ponosan na svoju zelenu terasu: Sve što posadim naraste!

FOTO Ponosan na svoju zelenu terasu: Sve što posadim naraste!
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/11
14.01.2013.
u 00:12

Sve što stavim u zemlju naraste, a kamo god odem, kući se uvijek vratim s nekom novom sadnicom, kaže Đino lalić.

Biljke su zimi kao čovjek rano ujutro, kada tek iziđe iz kreveta - neumivene, raščupane i zgužvane. Žao mi je što niste došli u proljeće, kad je cijela terasa u cvijeću – opravdavao se Đino Lalić iz Makarske, za čiju biljnu oazu oko zapinje čim uđete u kvart. Isprika je bila potpuno suvišna, već izdaleka se vidi kako je riječ o pravom malom zelenom raju, kutku otrgnutom sivilu zime, brižljivo njegovanom, uz mnogo pažnje i ljubavi.

Dio razdijelio

- Uzgajam biljke od 2005., kada smo uselili u stan. Bavim se marketingom i puno putujem, a bilo gdje da odem vraćam se sa sadnicom. Prije nekoliko godina biljke su zauzimale čitavu terasu, a onda su se supruga Dijana i šestogodišnja kći pobunile da bi i one htjele malo prostora pa sam velik dio biljki odnio roditeljima – kaže naš domaćin, iskreno zaljubljen u svoju zelenu terasu, s koje puca predivan pogled na grad Makarsku i more.

Kako jako sunce biljkama ne bi naštetilo, terasa ima i sjenilo

Terasa je okrenuta jugu i izložena suncu, a Đino tvrdi kako njegove biljke nisu zahtjevne, bavi se njima tek par sati tjedno. Zime su blage, ali iznimno vjetrovite. Čuvena makarska bura znala je napraviti velike štete. Razbijala je pitare i razbacivala biljke, ali tome je doskočio pa ih je sve presadio u velike posude koje dominiraju terasom. U svakoj od njih nekoliko je vrsta biljki. U oči upada bujna aloa vera, mesnatih, sočnih listova i velik broj različitih sukulenata.

Prepoznajemo i juku, jasmin, streliciju, mandarinu, tu su avokado i papaja te pregršt ljekovitog mediteranskog raslinja - lavanda, kadulja, ružmarin.

Neke od biljaka stigle su s brojnih putovanja pa im ne zna ni ime, kaže Đino Lalić

– Ni sam ne znam koliko vrsta imam niti ih mogu sve prepoznati. Kada donesem novu biljku, tražim je na internetu, učim kako je njegovati, uz koju je vrstu posaditi. Mogu se pohvaliti da mi ne propadaju. To što posadim, naraste – otkriva nam uz smijeh Đino, pokazujući nam proljetne fotografije balkona u cvijeću.

Slatke muke

Ne samo što mu biljke ne ugibaju, razmnožavaju se i bujaju tako da su slatke muke gdje ih udomiti. Aloa vera pustila je na desetke izdanaka koje je posadio u manje posude.

Sukulente se razmnožavaju i preko otkinutog lista, a Đino, koji na balkon izlazi i nekoliko puta dnevno, kako bi odmorio misli i opustio se, pazi da nijedan slučajno otrgnuti listić ne propadne.

- Sve što zabodem u zemlju naraste. Prvo mi je žao da jedan život propadne, a poslije uživam u ljepoti zelenila - otkriva nam. Iako biljkama opskrbljuje roditelje, brata i prijatelje, ne razmišlja se njihovim uzgojem baviti profesionalno. Naime, uvjeren je da ne bi tako dobro uspijevale kada bi ih uzgajao za prodaju. Zato od Đina biljku ne možete kupiti, samo dobiti.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u kućni vrt koji je postao raj za tropske biljke

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije