Slavonska oaza

FOTO Pogled na vrt obitelji Jovanović liječi dušu i tijelo

FOTO Pogled na vrt obitelji Jovanović liječi dušu i tijelo
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/5
14.09.2013.
u 00:10

Svaki slobodan trenutak Marija i Svjetlana Jovanović provode u vrtu, ne zanima ih ni televizija ni odlazak u kafiće

Već na samom ulazu u vrt obitelji Jovanović iz Brodskog Vinogorja pokraj Slavonskog Broda jasno je zašto je nagrađen i zašto je proglašen najljepšim u tradicionalnoj akciji gradske Turističke zajednice. Da je nagrada zaista otišla u prave ruke jasno je i svim putnicima namjernicima koji redovito zastaju i uživaju u pogledu na dvorište njihove vikendice u ulici Hrastić, koja je prije 18 godina postala obiteljska kuća.

Nitko ne uzvraća uloženi trud tako kao biljke, a najljepše je gledati kako pred vama rastu i cvjetaju

Okućnica se proteže na 1500 četvornih metara, a može se podijeliti u nekoliko cjelina. Ništa nije rađeno planski, nego spontano.
Za goste i domaće
– Prednji dio dvorišta služi za doček gostiju, odmor i druženje. Drugi je malo intimniji, za nas ukućane, a prilagodili smo ga djeci i njihovoj igri. Stavili smo tu i koke, pure, guske, patke, tobogane, ljuljačke, pješčanik. Imamo tu i bazen u kojem se djeca ljeti brćkaju i kupaju.

Baki Svjetlani često pomažu i unuke Mariela i Oriana, koje se, kao mama i baka, dive svakom cvijetu koji izraste i procvjeta

Otraga je dio u kojem je ekološki povrtnjak – kaže snaha Marija Jovanović, koja često voli reći kako je sa svekrvom Svjetlanom u vrt posadila svoju dušu.
U vrtu su većinom zimzelene trajnice poput borova, čempresa, grmova i šimšira, ali ima i jednogodišnjih biljaka koje valja svake godine mijenjati, dosađivati i dorađivati. Među cvijećem dominiraju božuri, a svake godine sade i pelargonije, koje se na balkonima dekorativno nadopunjuju s timijanom. Imaju i raznih trajnica koje se razmnožavaju sam sjemenom, poput prkosa, a u proljeće su najljepši šafrani i tulipani.
U dijelu osmišljenom za druženje s rodbinom i prijateljima nalazi se pecara i brojne starine, koje Jovanovići već deset godina skupljaju od svojih baka i djedova.

Na velikoj okućnici ima dovoljno mjesta za sve, pa tako svoj kutak pronalazi i kućni ljubimac koji najčešće uživa u sjeni

– Biljke svaki drugi dan treba zalijevati, osobito za velikih vrućina. Prihranjujemo ih jednom do dva puta tjedno, ovisno o temperaturi. S obzirom da u našem naselju nemamo vodu iz cijevi, nego vodu stajaćicu, onda biljke zalijevamo tom stajaćom vodom koja nikada nije hladna, temperatura joj je jednaka vanjskoj – ističe Svjetlana Jovanović i dodaje kako o tome treba voditi računa, jer u protivnom cvijeće može doživjeti šok.
Rad i odricanje
Uz ogromnu ljubav, održavanje okućnice kakvu ima obitelj Jovanović traži jako puno rada i odricanja. Svekrvu i snahu, međutim, ne zanima ni televizor ni kafići, sve svoje slobodno vrijeme koriste za rad u vrtu, koji za njih predstavlja odmor i hobi u jednom. Kako same kažu, nema ljepšeg užitka nego kada u hladu čempresa i stabala ispijaju kavu i pogledom na ljepotu prirode liječe dušu i tijelo.


Veliku pomoć pružaju im 14-godišnja Mariela i pet godina mlađa Oriana koje se, baš poput bake i majke, uvijek dive svakom cvijetu koji izraste. Ponekad, kada nisu na terenu, u pomoć priskoče i tata Josip i sin Marko.
– Fantastičan je osjećaj kada posadite jednu malu biljku i onda nakon dva ili tri mjeseca dobijete prekrasan grm. Svima koji vole prirodu i zelenilo preporučila bih da što više sade i uživaju u tome. Nitko vam neće tako uzvratiti za uloženi trud kao biljke. One zaista liječe dušu – zaključila je Marija.

NE PROPUSTITE: Željela je samo jednu ružu, a danas ih ima stotinu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije