Velik urod

FOTO Čudo u Pleternici – Rajčica visoka četiri metra!

FOTO Čudo u Pleternici – Rajčica visoka četiri metra!
Foto: Dom i vrt
1/3
14.09.2013.
u 08:00

Na većoj biljci dosad su izbrojili 172 ploda, no još rastu novi, a ima i novih cvjetova, kaže naša čitateljica

Priča našeg čitatelja ipak nije jedna od onih lovačkih, kako misle njegovi prijatelji.

– Kad se nađem s prijateljima na kavi u kafiću pa im pričam da imam rajčicu od četiri metra i da je moramo brati uz pomoć ljestava, nitko mi ne vjeruje, svi misle da se šalim – kazao je Slavko Marić, poznati harmonikaš, klavijaturist i pjevač iz Pleternice.

Rasle i rasle

Njegova supruga Ljubica kupila je proljetos dvije presadnice hibridne rajčice na požeškoj tržnici. Posadila ih je tik uz kuću krajem travnja u razmaku od četiri-pet metara, a ostale u vrtu, s drugim povrćem.



– I dok su rajčice u vrtu normalno visoke, ove uz kuću rasle su i rasle, i još rastu. Rajčica u vrtu već se osušila, a ova uz kuću je zelena, još ima i cvjetova. Na ovoj većoj rajčici od četiri metra bila su 172 ploda, šezdesetak smo ubrali i pojeli. A na mjestu na kojem smo otkinuli plod, on ponovno raste. Pričala sam neki dan s tetkom u Australiji da imam divovsku rajčicu, ali ni ona nam ne vjeruje, misli da pretjerujem – kazala nam je čitateljica.

Njega i ljubav

Kazala je da rajčice nisu ničim tretirali, a ni gnojili. Samo su ih zalijevali. Zašto je tako bogata plodovima i zašto je tako visoka, zasad samo nagađaju. Jedna je od pretpostavki da su je bumbari zbog blizine penjačice s brojnim cvjetovima intenzivna mirisa posjećivali češće nego ostale. Drugi misle da je to zbog plodnog mulja koji je ostao nakon zadnje poplave.



– Možda je i zbog toga što se u blizini nalaze kokoši čiji izmet pokupimo na obući pa ga donesemo na stazu kojom prolazimo, a to obično pometemo u cvijeće kraj koje se nalazi naša rajčica. Ili mu možda odgovara voda u kojoj se nađe krvi nakon klanja pilića kojom ga zalijevamo. A možda mu jednostavno odgovara mjesto na kojem se nalazi – objašnjava gospođa Ljubica. Svemu tome dodajemo pažnju i ljubav kojom ova obitelj njeguje svoje biljke, od cvijeća do povrća.

Obitelj Marić zaključila je da će im ubuduće za njihove potrebe biti dovoljne samo dvije rajčice uz kuću, s kojih će plodove, nadaju se, brati još i početkom studenog, kao i prošle godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije