Cvjeta na sve strane

Cvijeće raste i kroz ogradu i u deblu bukve

Cvijeće raste i kroz ogradu i u deblu bukve
Foto: Dom i vrt
1/8
27.11.2013.
u 00:00

Suzana Miletić iz Doljanovaca pokraj Požege oduvijek se bavi cvijećem, sadi ga i u neobične cvjetne posude, a zbog vlastitih ideja njezina okućnica svake godine ima drukčiji izgled

Iako smo već duboko zagazili u studeni, još uvijek ima okućnica koje izgledaju kao da smo na početku jeseni. Takva je i okućnica Suzane Miletić u samom podnožju Papuka, u Doljanovcima pokraj Požege.
– Kako se naše selo i kuća nalaze u podnožju Papuka, nije nas pogodio ovogodišnji rani mraz, a 200 metara niže od naše kuće sve se bijelilo. Zbog položaja kuće nekad nam cvijeće na balkonu ostane i do Božića ako nema snijega – kaže Suzana koja oduvijek uživa u sadnji i njegovanju cvijeća.
Ima i pomoć
Osim što voli da je okružuju sklad i ljepota prirode, u kojoj je cvijeće 'šlag na torti', dodaje da je bavljenje uređenjem okućnice i dobra rekreacija. Ponekad joj pomažu i suprug Vinko te sinovi Stjepan, Slavko i Pavle. Posebno je zanimljivo postavila viseće pelargonije koje 'rastu' iz ograde. Cvjetnu ogradu napravila je tako da je s unutrašnje strane dvorišta postavila posude s cvijećem čije je cvatuće grane provukla između rešetki ograde.

Zasađene s druge strane u cvjetne posude, grane pelargonija provučene su kroz ogradu

– Sadeći cvijeće, došla sam na ideju kako bih mogla napraviti i cvjetnu ogradu. A naučila sam i kako ih učiniti otpornim na bolesti. Naime, sama uzimam reznice sa svoga cvijeća i pelcam ih za iduću godinu. One koje kupim u rasadniku brzo postanu osjetljive i sklone bolestima. Ovo što sama uzgojim nikada ne trebam tretirati protiv bolesti. Redovno ga zalijevam, prihranjujem i skidam ocvale cvjetove. To je dovoljno da uvijek lijepo izgleda i stalno cvate. Zemlju za cvijeće ne kupujem nego kada prođe cvatnja, istresem je u tačke i odvezem na jedno mjesto i dodam ovčjeg stajnjaka. Tako stoji cijele zime i dobijem super zemlju koju na proljeće vratim u posude. Prva dva mjeseca cvijeće uopće ne trebam prihranjivati zbog kvalitete zemlje – objašnjava Suzana.

Rado savjetuje

Ispred kuće Miletićevih posebnu pažnju privlači suho deblo bukve iz kojeg raste različito cvijeće.

– Hodajući šumom ugledala sam to suho deblo i odmah sam vidjela da se od njega može nešto zgodno napraviti. Svake godine iz njega raste različito cvijeće – kaže Suzana i dodaje da je već pronašla novo deblo kojim će zamijeniti postojeće, pomalo načeto truljenjem.

I balkon je još uvijek rascvjetan, ove godine zasadila je kadife, prošle godine begonije, a godinu prije pelargonije. Suzana nikada ne sadi puno različitog cvijeća jer više voli jednostavnost, sklad i simetričnost, što se lakše postiže s manje boja i vrsta. Osim cvijeća, među kojima se bojom i ljepotom u kasnu jesen posebno ističu ljubičaste afričke tratinčice, tu su i crnogorične biljke, posebno lijepe patuljaste tuje među koje će uskoro biti posađeni i javori.

Iako je naučena na topliju klimu, i afrička tratinčica još je puna cvijeća

Za dobar izgled travnjaka, osim redovita šišanja, dodaje Suzana, važna je i gnojidba.
– U tome nam pomaže malo jača kiša. Tada se iz drugog dvorišta, koje je iznad ovoga gdje imamo travnjak i na povišenom je mjestu, a u kojem inače držimo ovce, sliju veće količine vode oplemenjene ovčjim stajnjakom – ističe Suzana čije dvorište krasi i lažni bunar koji služi kao dekoracija, ali i zgodno mjesto za cvijeće.

Pod krovom, okruženo drvenim bačvama, smjestilo se cvjetno carstvo

Zbog svega mnogi zastanu pred Suzaninim dvorištem tražeći pokoji savjet ili sadnicu, a ona to nikome ne uskrati.
4 savjeta za uspjeh
1. Najotpornije sadnice dobit ćemo ako ih sami proizvedemo uzimajući reznice s postojećeg cvijeća
2. Cvijeće treba redovito zalijevati, prihranjivati i uklanjati ocvale cvjetove
3. Zemlju koja se koristila preko zime pomiješati sa stajnjakom i ostaviti do nove sadnje
4. Za što veći sklad koristite manje vrsta cvijeća i manje boja jer više ne znači i ljepše

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije