Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Cvijeće koje možete i jesti

Cvjetne latice i ostali dijelovi u bilo kojem obliku – svježem, kandiranom ili sušenom, doista mijenjaju i nadopunjuju okus i aromu jelu, daju mu poseban pečat, i, naravno, izgled
11. lipnja 2015. u 13:00 0 komentara 1738 prikaza
jestivo cvijeće
Foto: Thinkstock

Iako je riječ o tradiciji dugoj nekoliko tisuća godina i koja je bila sastavni dio starorimske kuhinje, korištenje cvijeća u spravljanju slatkih i slanih jela bio je dugo vremena zanemareno. A sada je postalo trend u prestižnim restoranima diljem svijeta.

Listovi, stabljike i latice koriste se za liječenje mnogih tegoba, ali i u raznim jelima - od preljeva, umaka, mesnih jela, rižota pa sve do kolača i sladoleda. U trendu su najviše salate s dodatkom cvijeća. Za mnoge je to samo dodatna ekstravagancija i atrakcija jelu, no ipak je cvjetna kuhinja mnogo više od puke dekoracije.

Cvjetne latice i ostali dijelovi u bilo kojem obliku – svježem kandiranom ili sušenom – doista mijenjaju i nadopunjuju okus i aromu jelu, daju mu poseban pečat i, naravno, izgled. Primjerice, neke cvjetne vrste puštaju boju, pa jelo doista izgleda atraktivnije i zanimljivije. Ružičasti sirni namaz ili pak ljubičasti sladoled itekako su privlačnija jela zbog svoje neuobičajene boje, a sve zahvaljujući dodanom cvijeću.

No, prije nego krenete u eksperimentiranje s kuhačom, trebate znati da nije sve cvijeće jestivo te da se nekih vrsta poput narcisa, oleandra, đurđica i rododendrona vrlo otrovne. Počnite od onih najpoznatijih – predlažemo vam cvjetove ruže, lavande i ljubičice te listove karanfila. Osim onih koje vam ovdje nudimo, preporučujemo i kandirane cvjetove jorgovana za frapee i jogurte, cvijeće krastavaca i bundeve za pohanje, pelargonije za voćne salate i koktele, gladiole za namaze i salate, a pikantne cvjetove dragoljuba sa svim vrstama sireva, naročito kozjim.

Naravno, najbolje je koristiti cvijeće koje ste sami uzgajali, a ako ga kupujete, pazite da bude svježe i očuvanih latica te odstranite prašnike i tučak, kako zbog velike koncentracije peluda ne bi došlo do alergijske reakcije. Najbolje je cvijeće iskoristiti još isti dan.

jestivo cvijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Osim trenutno popularne uloge dekorativnog elementa na tortama i drugim slasticama, latice ruže koriste se kao jestivi elementi u kulinarstvu: u voćnim sirupima i preljevima za slastice, kao ekstrakt kremama za kolače te džem koji se u cijelosti radi od njih.

jestivo cvijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Dražesni nježni cvjetovi ljubičica idealni su za kandiranje i kao takvi se dodaju u slastice, a njima možemo dekorirati i začiniti salate. Obogatit ćete kockice leda ako u plastiku s vodom stavite po jedan cvijet ljubičice.

jestivo cvijeće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Koriste se listovi karanfila, koji su prilično intenzivnog okusa. Koriste se za mesne marinade, a od njega se radi i poznati francuski liker Chartreuse.

lavanda | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Sve su češće slastice, sladoledi i općenito jela s lavandom koja hrani daje, kao i ruža i ljubičica slatkast okus. Za početak krenite s keksima kojima ćete dodati malo sušenih latica lavande.

>>8 lakih koraka: zasadite svoje prve teglice sa cvijećem

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.