CVJETNA KUHINJA

Cvijeće koje osim za ukrašavanje možete koristiti i za jelo

jestivo cvijeće
Foto: Thinkstock
25.07.2022.
u 07:00

Cvjetne latice i ostali dijelovi u bilo kojem obliku – svježem, kandiranom ili sušenom, doista mijenjaju i nadopunjuju okus i aromu jelu, daju mu poseban pečat, i, naravno, izgled

Iako je riječ o tradiciji dugoj nekoliko tisuća godina i koja je bila sastavni dio starorimske kuhinje, korištenje cvijeća u spravljanju slatkih i slanih jela bio je dugo vremena zanemareno. A sada je postalo trend u prestižnim restoranima diljem svijeta.

Listovi, stabljike i latice koriste se za liječenje mnogih tegoba, ali i u raznim jelima - od preljeva, umaka, mesnih jela, rižota pa sve do kolača i sladoleda. U trendu su najviše salate s dodatkom cvijeća. Za mnoge je to samo dodatna ekstravagancija i atrakcija jelu, no ipak je cvjetna kuhinja mnogo više od puke dekoracije.

jestivo cvijeće
1/13

Cvjetne latice i ostali dijelovi u bilo kojem obliku – svježem kandiranom ili sušenom – doista mijenjaju i nadopunjuju okus i aromu jelu, daju mu poseban pečat i, naravno, izgled. Primjerice, neke cvjetne vrste puštaju boju, pa jelo doista izgleda atraktivnije i zanimljivije. Ružičasti sirni namaz ili pak ljubičasti sladoled itekako su privlačnija jela zbog svoje neuobičajene boje, a sve zahvaljujući dodanom cvijeću.

No, prije nego krenete u eksperimentiranje s kuhačom, trebate znati da nije sve cvijeće jestivo te da se nekih vrsta poput narcisa, oleandra, đurđica i rododendrona vrlo otrovne. Počnite od onih najpoznatijih – predlažemo vam cvjetove ruže, lavande i ljubičice te listove karanfila. Osim onih koje vam ovdje nudimo, preporučujemo i kandirane cvjetove jorgovana za frapee i jogurte, cvijeće krastavaca i bundeve za pohanje, pelargonije za voćne salate i koktele, gladiole za namaze i salate, a pikantne cvjetove dragoljuba sa svim vrstama sireva, naročito kozjim.

Naravno, najbolje je koristiti cvijeće koje ste sami uzgajali, a ako ga kupujete, pazite da bude svježe i očuvanih latica te odstranite prašnike i tučak, kako zbog velike koncentracije peluda ne bi došlo do alergijske reakcije. Najbolje je cvijeće iskoristiti još isti dan.

Foto: pixabay

Osim trenutno popularne uloge dekorativnog elementa na tortama i drugim slasticama, latice ruže koriste se kao jestivi elementi u kulinarstvu: u voćnim sirupima i preljevima za slastice, kao ekstrakt kremama za kolače te džem koji se u cijelosti radi od njih.

Foto: pixabay

Dražesni nježni cvjetovi ljubičica idealni su za kandiranje i kao takvi se dodaju u slastice, a njima možemo dekorirati i začiniti salate. Obogatit ćete kockice leda ako u plastiku s vodom stavite po jedan cvijet ljubičice.

Foto: pixabay

Koriste se listovi karanfila, koji su prilično intenzivnog okusa. Koriste se za mesne marinade, a od njega se radi i poznati francuski liker Chartreuse.

Foto: pixabay

Sve su češće slastice, sladoledi i općenito jela s lavandom koja hrani daje, kao i ruža i ljubičica slatkast okus. Za početak krenite s keksima kojima ćete dodati malo sušenih latica lavande.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije