LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Život u suterenu? Imamo super ideje za uređenje!

Iako nije najsretnije rješenje, ovaj interijer barem možete učiniti ljepšim
04. lipnja 2020. u 07:00 0 komentara 18504 prikaza
suteren
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/5

Možda ste vi vlasnik neuređenog suterenskog prostora i niste sigurni odakle početi s uređenjem? Pokušat ćemo vam riješiti dvojbe s kojima ste se suočili već u startu.

S obzirom na to da je suteren etaža ispod prizemlja te je jednim dijelom ukopan u teren, nedostatak dnevnog svjetla jedan je od najvećih problema.

Svjetlo i staklo

Prije samog uređenja suterena važno je osigurati dovoljan dotok dnevnog svjetla u prostor. Stoga predlažem ugradnju prozora što tanjih okvira bez obzira na to od kojeg su materijala proizvedeni (drvo, aluminij ili PVC). Također je važno birati prozore s otklopnim krilima za provjetravanje prostora i kao sigurnosni element nisko smještenih prozora. Kako biste osigurali što više dnevnog svjetla u prostoru odlučite se za ugradnju staklenih ulaznih vrata.

suteren
1 / 7

Osjećaju prozračnosti i vizualno većem dojmu suterenskog prostora pridonijet ćete pravilnim odabirom boja. Odaberete li bijelu s kombinacijom nježnih pastelnih tonova, ne možete pogriješiti. Pri izboru podne obloge važno je imati na umu da su vlaga i plijesan također problem na koji često nailazimo u suterenskim prostorima. Birate li drvenu podnu oblogu, potrebno je voditi računa o zaštitnom premazu protiv vlage. Usto, dobro je znati da neke vrste drva (kao što je tikovina) dobro podnose vlažne prostore. Odlučite li se pak za postavljanje keramičkih pločica, vodite računa o tome da je uz dobru podlogu potrebno osigurati donji hidroizolacijski sloj i specijalnu fugu. Ako biste radije odabrali laminat, onu vrstu koja vam se sviđa, prije svega provjerite sadrži li sloj otporan na vlagu.

 | Autor :

Toplinska izolacija također je ključan element pri uređenju suterenskog prostora. Neadekvatna toplinska izolacija glavni je uzročnik vlage i plijesni u prostoru. Stoga na njoj nemojte štedjeti, dugoročno će se isplatiti.

Rasvjeta i toplina

Spomenimo još i rasvjetu kao jako važan element pri uređenju suterena. Svaka prostorija suterenskog stana trebala bi imati centralnu rasvjetu jačeg intenziteta. Rasvjetnih tijela u suterenskom prostoru ne može biti previše pa ih postavite gdje god želite. Ambijentalna rasvjeta toplijih tonova (podna i stolna lampa) pridonijet će vizualnom dojmu topline doma. Drveni namještaj također će pridonijeti osjećaju topline. Pazite da prostor ne pretrpate krupnim namještajem i nepotrebnim stvarima kako ga ne biste prigušili. Znamo da suterenski prostori nemaju zavidan pogled prema van, stoga predlažem da unesete u svoj dom što više prirodnih elemenata. Sobne biljke svakako će dobro doći, samo je važno birati one vrste koje će dobro podnositi boravak u prostoru bez puno dnevne svjetlosti.

karanfil Najmirisnija ljetnica Karanfili će na balkonu ili prozorskoj dasci osvajati bojom i mirisom Puno stila Kad ne znate kako urediti dom birajte nepogrešive crno-bijele kombinacije renoviranje kuhinje SAM SVOJ MAJSTOR Najjeftiniji makeover kuhinje koji možete i sami napraviti

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Nemojte zanemariti neuređeni suterenski prostor. Uz nešto ulaganja, malo dobre volje i umijeća dobit ćete primjeren stambeni prostor.

2. Ako možete, uložite nešto više novca i u vanjsku toplinsku izolaciju. Time ćete znatno pridonijeti rješenju problema vlage u prostoru.

3. Prozore ostavite bez zavjesa. Ako ih pak želite, birajte lagane i prozračne. Najbolji izbor su svijetle prozračne rolo-zavjese.

4. Raspored prostorija odredite prema izvorima dnevne svjetlosti. One prostorije u kojima ćete najviše boraviti tijekom dana neka budu u najsvjetlijem dijelu stana.

5. Prostorijama koje nemaju dovoljan dotok dnevne svjetlosti potrebno je osigurati dovoljno umjetne rasvjete i tijekom dana. Zbog uštede električne energije koristite eko-žarulje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.