LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Život u suterenu? Imamo super ideje za uređenje!

Iako nije najsretnije rješenje, ovaj interijer barem možete učiniti ljepšim
11. listopada 2018. u 09:06 0 komentara 15405 prikaza
suteren
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/5

Možda ste vi vlasnik neuređenog suterenskog prostora i niste sigurni odakle početi s uređenjem? Pokušat ćemo vam riješiti dvojbe s kojima ste se suočili već u startu.

S obzirom na to da je suteren etaža ispod prizemlja te je jednim dijelom ukopan u teren, nedostatak dnevnog svjetla jedan je od najvećih problema.

Svjetlo i staklo

Prije samog uređenja suterena važno je osigurati dovoljan dotok dnevnog svjetla u prostor. Stoga predlažem ugradnju prozora što tanjih okvira bez obzira na to od kojeg su materijala proizvedeni (drvo, aluminij ili PVC). Također je važno birati prozore s otklopnim krilima za provjetravanje prostora i kao sigurnosni element nisko smještenih prozora. Kako biste osigurali što više dnevnog svjetla u prostoru odlučite se za ugradnju staklenih ulaznih vrata.

Osjećaju prozračnosti i vizualno većem dojmu suterenskog prostora pridonijet ćete pravilnim odabirom boja. Odaberete li bijelu s kombinacijom nježnih pastelnih tonova, ne možete pogriješiti. Pri izboru podne obloge važno je imati na umu da su vlaga i plijesan također problem na koji često nailazimo u suterenskim prostorima. Birate li drvenu podnu oblogu, potrebno je voditi računa o zaštitnom premazu protiv vlage. Usto, dobro je znati da neke vrste drva (kao što je tikovina) dobro podnose vlažne prostore. Odlučite li se pak za postavljanje keramičkih pločica, vodite računa o tome da je uz dobru podlogu potrebno osigurati donji hidroizolacijski sloj i specijalnu fugu. Ako biste radije odabrali laminat, onu vrstu koja vam se sviđa, prije svega provjerite sadrži li sloj otporan na vlagu.

Toplinska izolacija također je ključan element pri uređenju suterenskog prostora. Neadekvatna toplinska izolacija glavni je uzročnik vlage i plijesni u prostoru. Stoga na njoj nemojte štedjeti, dugoročno će se isplatiti.

Rasvjeta i toplina

Spomenimo još i rasvjetu kao jako važan element pri uređenju suterena. Svaka prostorija suterenskog stana trebala bi imati centralnu rasvjetu jačeg intenziteta. Rasvjetnih tijela u suterenskom prostoru ne može biti previše pa ih postavite gdje god želite. Ambijentalna rasvjeta toplijih tonova (podna i stolna lampa) pridonijet će vizualnom dojmu topline doma. Drveni namještaj također će pridonijeti osjećaju topline. Pazite da prostor ne pretrpate krupnim namještajem i nepotrebnim stvarima kako ga ne biste prigušili. Znamo da suterenski prostori nemaju zavidan pogled prema van, stoga predlažem da unesete u svoj dom što više prirodnih elemenata. Sobne biljke svakako će dobro doći, samo je važno birati one vrste koje će dobro podnositi boravak u prostoru bez puno dnevne svjetlosti.

>>Pravila minimalizma: što manje namještaja, boja, dekora...

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Nemojte zanemariti neuređeni suterenski prostor. Uz nešto ulaganja, malo dobre volje i umijeća dobit ćete primjeren stambeni prostor.

2. Ako možete, uložite nešto više novca i u vanjsku toplinsku izolaciju. Time ćete znatno pridonijeti rješenju problema vlage u prostoru.

3. Prozore ostavite bez zavjesa. Ako ih pak želite, birajte lagane i prozračne. Najbolji izbor su svijetle prozračne rolo-zavjese.

4. Raspored prostorija odredite prema izvorima dnevne svjetlosti. One prostorije u kojima ćete najviše boraviti tijekom dana neka budu u najsvjetlijem dijelu stana.

5. Prostorijama koje nemaju dovoljan dotok dnevne svjetlosti potrebno je osigurati dovoljno umjetne rasvjete i tijekom dana. Zbog uštede električne energije koristite eko-žarulje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.