SAM SVOJ MAJSTOR

Najjeftiniji makeover kuhinje koji možete i sami napraviti

renoviranje kuhinje
Foto: Thinkstock
03.06.2020.
u 07:01

Bojenje stropova i zidova ili pak podova i fronti kuhinjskih elemenata osvježit će izgled vaše kuhinje i za nekoliko godina prolongirati nabavku nove

Kuhinjama, ovisno o vrsti materijala, kvaliteti izrade i načinu na koji ste je održavali, vijek je otprilike 20-ak godina, a u mnogim slučajevima i manje. Izuzetak su kuhinje od hrastovine, česte u našim interijerima, koje se još dulje znaju održati u dobrom stanju.

Nabavka nove kuhinje veliki je financijski zalogaj, koji si često ne možemo priuštiti. Možda je rješenje u tome da se prihvatite renoviranja nekih njezinih dijelova? Primjerice, postavljanje novih zidnih ili podnih pločica ili njihovo bojenje, mijenjanje fronti kuhinjskih elemenata ili njihovo bojenje, nove ručke za elemente, nova radna ploha... Nažalost, ni to nije mali financijski izdatak, ali je u svakom slučaju manji nego da mijenjate cijelu kuhinju, aparate i zidne i podne obloge.

Foto: pixabay

Želite li staviti nove pločice, ne morate skidati postojeće, nego samo na njih staviti nove. Isto vrijedi ako se odlučite preko keramičkih pločica staviti laminat ili epoksi smolu. No, za epoksi smolu treba potpuno poravnati podove. Ako vam je to preskupo, pločice možete obojiti bojom ili dekorativnim premazom za keramiku, ili pak preko zidnih staviti staklenu ploču. Način bojanja je isti kao i za sve druge površine, osim što bi za keramiku dobro bilo staviti primer, pričekati 24 sata da se osuši te onda nanijeti boju i to u dva sloja.

Foto: pixabay

Kuhinjski ormarići nakon nekog vremena trebaju makeover. Ako su od prirodnog drveta, za efektnu promjenu je dovoljno brušenje i lakiranje. Kuhinja će tada izgledati kao nova, jer će i njezina boja biti za nijansu svjetlija. Oštećene unutarnje police možete također prelakirati, obojiti ili ih jednostavno obložiti debelim ukrasnim papirom, tapetama ili tekstilom.

Decoupage tehnika rješenje je za fronte i unutarnje police. Ako imate staklene ormariće, dobro je zamijeniti ih novim staklom, a možete i umjesto stakla staviti metalnu rešetku ili onu od tankih letvica. Ako vam je sve to preskupo, jednostavno na nekim elementima skinite staklo, ili fronte i police obojite decoupage tehnikom i u njih posložite namirnice i suđe.

Foto: pixabay

Bojenje kuhinjskih elemenata možete obaviti sami. Ako su fronte od stakla, onda će biti vrlo efektno ako unutrašnjost ormarića obojite nekom uočljivom bojom, koja će biti u kontrastu s vanjskom. Konzultirajte se s prodavačem u trgovini koja bi vrsta boje bila najbolja za vaš tip kuhinje. Fronte skinite i tako ih bojite, tek kad se posuše, vratite ih natrag.

No prije bojenja elemente je potrebno temeljito očistiti od prljavštine i masnoća te ih pobrusiti, zatim kitom popuniti nastale šupljine te krenuti na bojenje. Ako želite da premaz ne bude intenzivan i da se ispod njega vidi tekstura drveta, koristite lak-lazuru umjesto boje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije