ZA LAKŠI SAN

Koje je biljke poželjno imati u spavaćoj sobi?

biljke u spavaćoj sobi
Foto: Thinkstock
16.10.2021.
u 06:39

Iako vam se to čini nelogičnim i smatrate da vam zagušuje ionako pretrpanu spavaću sobu, biljke su dobrodošle i u ovaj prostor

Unatoč tome što nam se to čini neprikladnim ili nelogičnim i unatoč tome što to ne podržava feng shui, kineska filozofija uređenja prostora, biljke itekako mogu biti dio spavaće sobe. I to ne samo ako je spavaći prostor unutar dnevne sobe nego i kada postoji kao zasebna prostorija.

Spavaće sobe u našim stanovima u pravilu su toliko male da nam se čini nemogućim naći mjesta za njih. Pritom smo skloni mišljenju kako nam ne trebaju detalji poput zelenila koji će nam oduzimati dragocjeni kisik tijekom odmora i spavanja.

No, upravo zbog toga i činjenice da biljke proizvode kisik dobro ih je imati u sobi. Iako i one, s druge strane trebaju kisik, uvijek ga stvaraju više nego što ga potroše. Dakle, vaše brige i otpori vezani uz zelenilo u spavaćoj sobi posve su neopravdani.

Ono što na biste trebali paziti jest da vam biljka nema intenzivan miris, da nije tik do uzglavlja, primjerice na noćnom ormariću te da joj date što više svjetla. Dakle, prozorska daska ili mjesto uz prozor idealna je pozicija. Donosimo vam biljke koje su idealne za spavaću sobu – umiruju i osvježavaju, a usto ne zauzimaju mnogo prostora.

Dracena marginata
Foto: pixabay

CRVENA DRACENA - Vizualno atraktivna dracena vrlo je korisna u spavaćoj sobi – uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Smjestite ih u spavaće sobe koje imaju dosta sunca te imajte na umu da mogu narasti i do jedan metar.

 

Foto: pixabay

LAVANDA – Jedan od najčešćih prirodnih lijekova, lavanda je korisna za mnoge stvari – kao miris za sapune, šampone ili tjeranje moljaca te dezodoriranje garderobnog prostora ili stana. Lavanda pruža ugodan miris te pomaže u liječenju nesanice, ali i tjeskobe jer ima veliko umirujuće tj. sedativno djelovanje.

 

Foto: pixabay

GARDENIJA – Ima vrlo ugodan miris što je važno za spavaće sobe te djeluje umirujuće te čisti zrak. No vrlo je osjetljiva, tako da je morate redovito zalijevati i staviti na svijetlu poziciju, ali ne izravno na sunce. Također, gardenija voli vlažna mjesta. Tek tada će procvjetati.

 

Foto: pixabay

ALOA – Nezahtjevne aloe uklanjaju štetne kemikalije u zraku, a svijetlim pjegama na svojim mesnatim listovima ukazuju da je zrak u kojem se nalaze onečišćen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije