ZELENI TRENDOVI

Prirodnim sredstvima i metodama protiv nepoželjnih biljaka

borba protiv korova
Foto: Thinkstock
1/10
09.09.2016.
u 14:51

Pojava korova, biljaka koje zaustavljaju rast drugih te se brzo šire je ustvati normalna te potvrđuje da je priroda dinamičan sustav. No, kako se odnositi prema njima?

U organskoj proizvodnji bilja ne koristi se termin korov. Korov je vezan za konvencionalnu poljoprivredu i znači svaku onu biljku na polju koja nije primarna za uzgoj. Međutim u organskoj poljoprivredi pojedine biljke iako nisu primarne mogu uvelike pomoći pri uzgoju.

Nepoželjne biljke bi bile one koje svojim prisustvom zaustavljaju rast drugih biljaka te se iznimno brzo šire (npr pirika, slak, vilina kosa, petoprsta i sl). S takvim biljkama vrtlari teško izlaze na kraj. Rast ovih biljaka usporava rast drugih oko njih, uzimaju vlagu i izuzetno se brzo šire. Postoje dvije metode suzbijanja takvih biljaka: mehanička i tretiranje. Unutar mehaničkih metoda postoje dva pravca.

Foto: pixabay
Čupanje korova najbolje je raditi prije podne tako da sunce sprži iskopane nepoželjne biljke

Kod prve varijante trebali bi isplanirati sadnju tako da se u potpunosti zatvori sklop s biljkama, na taj način sprečavamo rast nepoželjnih biljaka. Sličan proces se događa u šumi. Stabla svojim krošnjama zaklone rast prizemnog rašća i grmalja te se šuma samostalno čisti. Pored toga zbog opada lišća na tlu se nalazi 10-15 cm neraspadnutog ili poluraspadnutog lišća koje zadržava vlagu i sprječava rast korova.

Po uzoru na šumski sustav nastalo je i malčiranje kao jedno od metoda suzbijanja rasta nepoželjnih biljaka. Kod malčiranja trebamo paziti da stavimo dovoljno debeli sloj malča (slama, sijeno, trava i sl.) da ne bi biljke mogne izbiti.

Foto: pixabay

Debljina malča ovismo o kulturi, tipu tla, ekspoziciji ide od 5-20 cm. Druga tip mehaničke metode je da fizički mičemo nepoželjne biljke tkz. plijevljenje. Prilikom plijevljenja trebamo voditi računa da biljke čupamo s korijenom, i to cijelim jer ako ostane pojedini dio korijena iz toga naraste nova biljke (npr pirika). Pored čupanja možemo i okopavati vrt. To bi svakako bilo dobro raditi prije podne tako da jako dnevno sunce sprži iskopane nepoželjne biljke.

Pored toga pojedini ljudi uzgajaju životinje (ovce, koze) koje svojim aktivnostima uništavaju nepoželjne biljke. Odabir mehaničkih metoda ovisi također o tome koju površinu vrta imamo. Uglavnom se radi o kombinaciji više metoda suzbijanja. Pored mehaničkih metoda postoje i metode tretiranja. U klasičnoj poljoprivredi koriste se herbicidi ( aktivna tvar glifosatnajčešće) koji sprečavaju rast biljaka. U organskom vrtlarenju uporaba je zabranjena.

Foto: pixabay
Čili je idealan borac protiv nepoželjnih biljaka. Mljeveni čili pomiješajte s dvije litre vode i zalijte bilje koje želite maknuti

Ovisno o tome s kojom nepoželjnom biljkom imamo situaciju tako možemo očekivati rezultate. Suzbijanje drvenastih vrsta (bagrem i sl) je vrlo zahtjevno metodama tretiranja. Za ukorijenjene biljke koje se brzo šire najdjelotvornije je fizičko micanje. Od metoda tretiranja možemo koristiti čili. Pak čilija sameljemo te pomješamo s 2 litre vode. S dobivenom vodim tretiramo biljke koje želimo maknuti.

Trebamo biti oprezni da tretiramo samo one biljke koje želimo maknuti. Čili djeluje inhibitorski za rast biljke te prži list što dovodi do ugibanja nepoželjne biljke. U istu nam svrhu može služiti papar, kajanska paprika, ljute papričice i sl. U organskom vrtlarenju važno je znati da kada se na tlu pojave nepovoljne biljke to je simptom da je došlo do promjene u strukturi tla. To nam treba biti alarm da počnemo raditi u smjeru da poboljšamo tlo te ga dovedemo u balans.

Foto: pixabay
Alkoholni ocat spada u prirodne herbicide. Ulijte ga u raspršivač i tretirajte nepoželjn bilje koje će onda nakon nekoliko dana uvenuti

Najveća situacija s nepoželjnim biljkama koje se ne šire vriježama ili rizomima je stvaranje sjemena. Nepoželjne biljke treba micati na vrijeme, prije stvaranja cvjeta i sjemena. Ako nam izraste sjeme imati ćemo na stotine novih biljaka. Pojava nepoželjnih biljaka je normalan te potvrđuje da je priroda dinamičan sustav. Nikad nećemo pojedinu biljku iskorijeniti s njenog područja. Možemo njihov broj svesti na minimum što je povoljno za sve. Svaki pojedini dio vrta ima svoj eter nepoželjnih biljaka biljaka koje baš tu rastu. To nam je dobar indikator za planiranje koraka dovođenja tla u balans.

Foto: pixabay
Na uzdignutim gredicama, u drvenim kutijama, korov definitivno ima manje šanse

Za prosječne vrtove najdjelotvornije su metode malčiranja i plijevljenja. Na taj način svakodnevno provodimo određeni dio dana u vrtu te razvijamo odnos sa svim biljkama. Za veću organsku proizvodnju koriste se tkz. mikoherbicidi na bazi gljivica koje uništavaju nepoželjne biljke.

Glavni fokus organske poljoprivrede se stavlja na planiranje te kvalitetu uzgoja i brige o biljkama. Dinamičan, razigran vrt, prepun raznih životnih oblika te praćen našom brigom i pažnjom oduprijet će se svakom izazovu.

>>Prirodna mini ljekarna na vašem balkonu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije