njega biljaka

Ako želite da vam sobne biljke prežive jesen i zimu, napravite ove četiri stvari!

H&M Home
30.09.2023.
u 06:55

U jesen se, među ostalim, potreba za vodom smanjuje jer je hladnije, zemlja u teglama se sporije suši pa je potrebno smanjiti učestalost zalijevanja. Pazite na temperature, padnu li ispod 12 stupnjeva, sobne biljke potrebno je unijeti u topliji prostor s dovoljno svjetla

Dolazak jeseni znači i promjenu režima sobnim biljkama. Ako su vam biljke tijekom ljeta bile vani, vrijeme je da ih unesete unutra i polako pripremite na zimski period koji za većinu biljaka znači i fazu mirovanja. Kako biste izbjegli sušenje i uvenuće osbnih biljaka bitno je poduzeti četiri koraka.

Foto: H&M Home

1. Dozirajte vodu

 

Ljeti biljke dobivaju više svjetlosti, temperature graniče s tropskima i zrak je suh. Logično je da tad biljke trebaju više vode. U jesen se ta potreba za vodom smanjuje jer je hladnije, zemlja u teglama se sporije suši pa je potrebno smanjiti učestalost zalijevanja. Dobar indikator doziranja vode je ovaj: One biljke koje su tijekom ljeta tražile zalijevanje dva ili tri puta tjedno, u jesenskim danima mogu se zalijevati samo jednom tjedno.

 

Foto: H&M Home

2. Vrijeme za selidbu

S obzirom da su jutra sve hladnija i temperatura pada ispod 12 stupnjeva, krajnji je trenutak da sobne biljke, ako su vani, preselite u interijer. Osigurajte im prostor na kojem će imati dovoljno svjetlosti i pazite da nisu izložene propuhu. Kad krene sezona grijanja, biljke nemojte držati blizu radijatora ili drugog izvora topline.

Foto: H&M Home

3. Važno da ima svjetla

Kao što smo već gore napomenuli, ključno je osigurati poziciju na kojoj će biljke dobivati dovoljno svjetla. Ako su svi prozori okrenuti prema jugu i jugoistoku problem je riješen, ali ako imate prozore na sjevernoj strani, razmislite od dodatnom izvoru svjetlosti za biljke. Dobro je znati da biljke koje ne dobivaju dovoljno svjetlosti sporo napreduju, često uvenu, a i podložnije su napadima raznih štetnika i bolesti.

Foto: H&M Home

4. Mislite na prihranu

 

Iako je biljke najbolje presađivati u proljeće, ponekad biljke tijekom ljeta prerastu teglu u koju su zasađene i u tom slučaju, prije preseljenja u unutranji prostor, potrebno je presaditi biljku i osigurati joj veću teglu. Svakako, presađivali biljke ili ne, tijekom hladnijih mjeseci vodite računa o prihrani. Naravno, ona će biti manja nego u fazi rasta, ali minimalne količine su nužne za uspješno prezimljavanje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije