VRIJEDNI SAVJETI

5 koraka do zdravog i ukusnog ploda rajčice

Rajčica
Foto: Thinkstock
20.05.2015.
u 08:30

Svibanj je vrijeme za sadnju rajčica u vašem vrtu, na balkonu, prozorskoj dasci... Saznajte što sve morate učiniti da ju uspješno uzgojite

Došlo je vrijeme sadnje rajčica, iako su to neki učinili i ranije, pa čak i u travnju. To je moguće živite li u toplijim krajevima u kojima nema mraza na koji su rajčice vrlo osjetljive ili ako imate staklenik.

Ako nemate vrt, sadnice rajčice možete posaditi u tegli na balkonu ili terasi – jednako će uspješno roditi i ovako uzgojene. Kako rastu vertikalno, uz pomoć (drvenog) potpornja, neće zauzeti puno mjesta. Imajte u vidu da će od početka sadnje do zrelih plodova proći oko tri mjeseca, a da biste to dočekali, potrebno je znati nekoliko korisnih informacija.

Foto: pixabay

1. PRESADNICE

Dobra sadnica ključan je faktor u uspješnom uzgoju. Bitno je da su sadnice bile ozračivane, zato je dobro informirati se u svojoj okolini od koga ih najbolje nabaviti. Uzmite sadnice veličine od 25 do 40 cm sa zdravom stabljikom i korijenom, pikirane u lončićima. Pazite da od kupnje presadnice do sadnje ne prođe više od jednog dana.

2. SADNJA

Ako ih sadite na gredicama, presadnice rajčice sade se u redovima s razmakom od 80 do 100 cm. Neka jedna od druge sadnice u redu budu razmaknute minimalno 25 cm. Sadite ih u jamice dubine oko 30 cm u koje ste prethodno stavili gnojivo i posuli ga zemljom. Tek onda stavite sadnicu u jamicu. Neka samo lisnati dio sadnice viri iz zemlje. Ako pak sami uzgajate presadnice, sjemenke prije sijanja stavite u čašu vode da se namaču na nekoliko sati. Zatim ih posadite u zemlju i zalijte vodom. Stavite zasad na toplo mjesto i održavajte vlagu, a sjeme će proklijati nakon 5-10 dana.

3. KOLCI

Drveni (ili od bilo kojeg drugog materijala) potpornji stavljaju se već nakon 10-ak dana od sadnje. Pazite samo da postavljanjem kolca ne zahvatite korijen biljke. Kontrolirajte rast rajčice i redovito narasle dijelove vežite uz kolce vrpcom.

4. POZICIJA

Rajčice vole sunce i ljetne žege mu nimalo ne smetaju. Treba im naime barem 12 svjetlosnih sati da bi se plod razvio i dobio lijepu boju. Da im nedostaje svjetlosti, nećete vidjeti samo po slabom razvoju ploda nego i po tankim stabljikama.

5. ZALIJEVANJE

Rajčicu treba redoviti zalijevati, ali nemojte pretjerivati, naročito ako to činite neujednačeno. Često se, naime, dogodi da se zbog rijetkog, a obilnog zalijevanja plod rajčice raspukne. Bolje je zato zalijevati ih temeljito dva-tri puta tjedno nego svakodnevno, a površno. Ili jednom preobilno u 10-ak dana – to će još više štetiti plodu.

>>Paprika, rajčice i kupusnjače trebaju što više hranjiva

Ključne riječi

Komentara 1

BI
binko
11:25 20.05.2015.

Pa trebalo je napisati i kako zaštiti presadnicu od bolesti, jer ovo kaj ste napisali i moje dijete od devet godina zna.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije