Subvencije države

Želite dom putem POS-a? Ovo je vodič kroz birokratsku zavrzlamu

Želite dom putem POS-a? Ovo je vodič kroz birokratsku zavrzlamu
Dom i vrt
31.01.2013.
u 08:34

Glavni uvjeti za državne poticaje su da u vlasništvu nemate nekretninu i da ste kreditno sposobni. Povoljnije uvjete država je dogovorila s četiri banke.

Posljednjih dana među onima koji nemaju riješeno stambeno pitanje najvruća je tema kupnja stana iz programa POS-a. No iz podataka dostupnih javnosti mnogima nije jasno kako mogu ostvariti svoje pravo. Kako bismo svima olakšali probijanje kroz birokraciju u ostvarivanju sna o vlastitom domu, pokušali pronaći odgovore na najčešća pitanja. Najvažniji uvjet koji morate ispuniti da biste uopće mogi razmišljati o subvencioniranoj kupnji stana jest to da u svom vlasništvu nemate nikakvu nekretninu. (Ako ste u braku, ni vaš suprug/supruga ne smiju biti vlasnici). Kako su danas u Hrvatskoj mnogi nezaposleni, odnosno zaposleni na određeno vrijeme, mnoge zanima mogu li i oni kupiti takav stan.

Iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odgovaraju da kupci stana zaposleni na određeno vrijeme ne mogu samostalno podići kredit za kupnju stana nego ga mogu realizirati uz kreditno sposobnog sudužnika.

Još je više onih koji imaju kreditno opterećenje za adaptaciju roditeljske kuće u kojoj žive, ali koje nisu vlasnici.

Takvi moraju dokazati da nemaju riješeno stambeno pitanje, odnosno da nemaju nekretninu u svom vlasništvu i to moraju potvrditi kod javnog bilježnika (trošak ovjere je 50 kuna). Zanimljivo je da nije nužno kupiti stan. Poticaji se mogu realizirati i za gradnju obiteljske kuće, a država subvencionira nabavu građevinskog materijala. U tom je slučaju potrebno imati valjanu građevinsku dozvolu i vrlo veliku popratnu dokumentaciju.

Visina odobrenog subvencioniranja određuje se isključivo prema valjanom troškovniku ovlaštena izvođača radova, a minimalni iznos kredita je 9000 eura, a maksimalni 145.000 eura s time da maksimalna površina kuće može biti 162,50 m² što se dokazuje projektnom dokumentacijom.

10 najčešćih pitanja

1. Koliki stan može kupiti samac?

Prema Pravilniku, površina stana koju može kupiti samac je do 40 m².

2. Mora li samohrani roditelj s jednim djetetom kupiti stan od 50 m² ili može kupiti i manji stan?

Možete odabrati stan prosječne veličine 44 m² iz Programa POS-a. Međutim, možete kupiti i stan manje kvadrature, sve prema redoslijedu na listi reda prvenstva i kreditnoj sposobnosti.

3. Koliko m² stana može kupiti četveročlana obitelj?

Četveročlana obitelj ima pravo na kupnju stana prosječne veličine 60 m².

4. Ako se od utvrđenja konačne liste do odabira stana poveća broj članova kućanstva, može li to utjecati na izbor stana?


Ako se promijene prilike (podnositelj sklopi brak ili postane roditelj) o tome treba dostaviti APN-u dokaz (izvod iz matice vjenčanih/rođenih).

5. Želim kupiti veći stan nego što mi po zakonu pripada?

Ako nakon 1. kruga prodaje svima s liste reda prvenstva ostane neprodanih stanova, moguće je kupiti i veći stan. U tom slučaju razliku kvadrata plaćate prema tržišnoj cijeni.

6. Može li se učešće platiti kreditom?

Učešće se realizira gotovinom ili kreditom.

7. U slučaju kupnje stana na kredit, radi li se o dva odvojena kredita?

Radi se o dva odvojena kredita. Kupac s bankom sklapa ugovor o kreditu sa sporazumom o osiguranju zasnivanjem založnog prava. Osim toga, kupac sklapa s APN-om ugovor o kupoprodaji stana kojim stječe vlasništvo stana te se ujedno osiguravaju javna sredstva.

8. Mora li se obvezno imati sudužnika?

Nije li kupac sam kreditno sposoban, treba imati kreditno sposobnog sudužnika.

9. S kojim bankama APN surađuje i imaju li one povoljne uvjete?


Sporazum o poslovnoj suradnji sklopljen je s Erste bankom, HPB-om, Societe Generale-Splitskom bankom i Privrednom bankom te su njihovi uvjeti povoljniji.

10. Koliki je udio banke, a koliki države u kreditiranju?

RH i grad/općina osiguravaju pokriće troškova gradnje u visini do 40 posto, a poslovne banke osiguravaju do 60 posto ukupne cijene stana.

NE PROPUSTITE: Cijene nekretnina u Zagrebu: Najveći pad cijena u Maksimiru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije