isplati li se kupiti?

U Zagrebu se prodaje sve više stanova u suterenu, našli smo pet atraktivnih, do 155 tisuća eura

suteren podrum
Thinkstock
18.08.2023.
u 09:26

Unatoč prednostima koje takvi prostori nude - bolja lokacija i niža cijena, mnogi imaju averziju od suterena zbog bojazni od vlage, nedostatka svjetla i malih prozora s pogledom na asfalt ili, u najboljem slučaju, park. Također, prisutna je i bojazan kako takav stan nekome u budućnosti prodati

Posljednjih tjedana na zagrebačkom tržištu nekretnina primjetan je povećani broj stanova u suterenu koje su dosadašnji vlasnici odlučili prodati. Svakako, jedan od razloga je veliki skok cijena pa su i cijene tim, inače najmanje atraktivnim stanovima, cijene skočile. Prije svega par godina stanovi u suterenu prodavali su se po tisuću eura za kvadrat, sad je ta cijena dosegla gotovo 2000 eura. Ipak, ne možemo sve suterenske stanove strpati “u isti koš”. Jer, nije isto kupiti suteren u, primjerice, Novom Zagrebu i u centru grada, gdje će se ljudi nerijetko odlučiti na kupnju zbog investicije (za najam ili dnevni najam) ili pak zbog povoljne cijene na odličnoj lokaciji. Tada je to kompromis koji ima smisla. Neki će takav prostor odabrati za ured. Ipak, unatoč prednostima koje takvi prostori nude - bolja lokacija i niža cijena, mnogi imaju averziju od suterena zbog bojazni od vlage, nedostatka svjetla i malih prozora s  pogledom na asfalt ili, u najboljem slučaju, park. Također, prisutna je i bojazan kako takav stan nekome u budućnosti prodati.

Prije kupnje ovakve nekretnine pametno je zatražiti stručnu procjenu koja se odnosi na hidroizolaciju i toplinsku izolaciju te stanje cijele zgrade. Naime, osim vlage, stanove u suterenu zbog loše toplinske izolacije ponekad je zimi teško zagrijati. No, zato je ljeti u njima i više nego ugodno boraviti.

Ako razmišljate o kupnji takve nekretnine, evo pet stanova koje smo našli na njuškalu.

Trosobni stan na Kvatriću

Foto: Njuškalo

Stan na  dobroj lokaciji, na Kvatriću, ima 55,47 kvadrata i prodaje se za 125 tisuća eura. Stan se sastoji od dnevnog boravka, 2 spavaće sobe, kuhinje, kupaonice, toaleta, hodnika i spremišta. Dvorište zajedničko na korištenje. Grijanje etažno centralno na plin,
Orijentacija istok /sjever. Zgrada je izgrađena 1930 godine. Prodaje ga agencija Remax.

Stan blizu parka Maksimir

Foto: Njuškalo

Stan u Maksimiru ima 51 kvadrat, a cijena mu je 120 tisuća eura. Stan je u suterenu na Bukovačkoj ulici, preko puta parka Maksimir.
Stan se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje, spavaće sobe te kupaonice i wc-a koji su fizički odvojeni od stana. Na toj etaži nalaze se i spremišta drugih stanova. Grijanje je na plinsku peć.

Blagi suteren u novijoj zgradi

Foto: njuskalo.hr

Stan u zgradi novije gradnje, u Mandaličinoj ulici, površine 66 kvadrata prodaje se za 155 tisuća eura. Stan je u neposrednoj blizini tramvajske stanice u Ilici. Dvosoban stan s 2 sanitarna čvora, velika kupaona sa tuš kadom i kadom za kupanje. Blagi suteren. Stan je topao i svjetao tako da se po danu može komotno boraviti bez sobne rasvjete. Plinsko centralno grijanje. Mirna i tiha ulica.

Dvoetažni stan u centru

Foto: Njuškalo

Stan u Preradovićevoj ulici, ima 82 kvadrata i prodaje se za 145 tisuća eura. Dvoetažni stan u prizemlju i suterenu dvorišne zgrade. Stan je orijentacije sjever - zapad. U vlasničkom listu je upisano prizemlje površine 37 m2, dok se za suteren čeka etažni elaborat. Prizemlje ima 37 kvadrata i sastoji se od dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom, sobe, hodnika i kupaonice s wc-om. Suteren je površine 45 kvadrata, a sastoji se od hodnika, kupaonice s wc-om i dvije sobe. Dvorište je površine 50 m2 i u vlasništvu  je stana. Grijanje je etažno plinsko centralno, pvc stolarija, bez oštećenja u potresu. Pogodno za ured, stanovanje ili iznajmljivanje.

Stan u srcu Trešnjevke

Stan na Trešnjevci ima 48 kvadrata, a prodaje se za 85.990 eura. Prodaje se potpuno namješten stan u srcu Zagrebačke Trešnjevke. Stan se nalazi u ulici Matka Baštijana. Nalazi u suterenu stambene zgrade izgrađene 1940. godine, u zgradi s ukupno tri kata. Sastoji se od: dvije spavaće sobe, blagavaonice, kupaone, wc-a, kuhinje i ostave. Posljednja adaptacija bila je prije tri godine kada je ugrađena pvc stolarija, promijenjeni su podovi u boravku i kupaonici, promijenjena je kuhinja. Stan nema nikakvih oštečenja od potresa ili vlage. Grijanje je centralno etažno plinsko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije