Krajnji rok

Trebate čiste papire za legalizaciju? Istražili smo kako do njih!

Trebate čiste papire za legalizaciju? Istražili smo kako do njih!
Foto: Dom i vrt
1/3
14.02.2013.
u 09:12

Postupak nije jeftin, a država omogućava skupu legalizaciju ponuditi i na obročnu otplatu.

Legalizacija svih zgrada ili dijelova građenih bez građevinske dozvole u razdoblju od 15. veljače 1968. do 21. lipnja 2011. godine može se napraviti do kraja lipnja. Radi preciznijeg pojašnjenja, zakon nalaže da se legaliziraju zatvorene lođe i balkoni ili, primjerice, hodnici koji su postali dio stambene jedinice u zgradama, sve prigrađene i proširene prostorije u obiteljskim kućama, šupe, garaže, gospodarske zgrade...

Stoga, valja krenuti u akciju, jer nakon predviđenog roka legalizacija ni u kojem slučaju više neće biti moguća.

Da bi se krenulo u postupak legalizacije prvo je potrebno napraviti snimku izvedbenog stanja, odnosno prikazati pravo stanje kako neki objekt ili prostor unutar stana danas izgleda. Tu snimku mora napraviti ovlašteni arhitekt.

U slučaju legalizacije privatnih kuća snimka mora sadržati sve tlocrte, presjeke i sva pročelja. Potrebno je priložiti i fotografske snimke pročelja zgrade koja je u postupku legalizacije.

– Prema snimkama izračunat će se neto korisna površina, bruto razvijena površina i bruto obujam zgrade. Sve je to potrebno radi izračuna razlike plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa te naknade za zadržavanje i nezakonito sagrađene zgrade u prostoru – istaknuo je ovlašteni arhitekt Zdravko Mahmet iz tvrtke Artec.

Nakon pribavljene tehničke dokumentacije, u nadležnom područnom uredu treba podnijeti ispunjeni obrazac za legalizaciju. Ovisno o vrsti objekta, valja priložiti geodetski snimak ili kopiju katastarskog plana. Česta su i pitanja koliko košta angažiranje ovlaštenih arhitekata i geodeta. Cijene su propisane i svi ih se uglavnom drže, a ovise o kvadratima koje treba legalizirati.

Cjenik elaborata

» Elaborat za legalizaciju obiteljske kuće do 50 četvornih metara košta 1900 kuna.


» Trebate Ii legalizirati površinu do 100 kvadrata za elaborat ćete trebati izdvojiti 2500 kuna.

» Kuće i stanovi do 200 kvadrata zahtjevaju elaborat za legalizaciju vrijedan 5400 kuna.


» Građevine koje imaju površinu do 300 kvadrata zahtjevaju elaborat koji košta 7500 kuna, a za one do 400 kvadrata platit ćete 10.000 kuna.

» Građevine veće od 400 kvadrata obraćunavaju se kao zgrade i za njih je potrebna i dodatna dokumentacija.

»Prosječno izrada elaborata, ovisno od projektanta, stoji 25 kuna po četvornom metru bruto razvijene površine.

Pitanje zida

Ako je lođa ili balkon zatvorena, ali nije postala integralni dio stana, dakle ako zid nije srušen, vlasnici nisu dužni poduzimati korake za legalizaciju. Ako je zid srušen, taj prostor smatra se dijelom stambene jedinice.

Zagreb u 4 zone

Komunalna naknada u Zagrebu podijeljena je u 4 zone i prema pripadnosti zoni se naplaćuje. Tako je cijena u I. zoni 118 kuna, u II. zoni 108, u III. 75, a u IV. 56 kuna po prostornom metru. Svako mjesto i grad ima svoj cjenik i tarife.

Može i iz pričuve

Ako su u stambenoj zgradi svi vlasnici stanova zatvorili lođe ili balkone, ili se pak tako dogovore, svi troškovi dokumentacije i legalizacije mogu se podmiriti i iz zajedničke pričuve.

Tko podnosi zahtjev

Zahtjev može podnijeti bilo tko, jedan od suvlasnika, svi suvlasnici. Važno je tek uz zahtjev priložiti zakonom propisanu dokumentaciju. Suglasnost suvlasnika nije potrebna, a svaki suvlasnik plaćat će svoj dio komunalne naknade.

Rok za rješenje 30 dana

Zakonski rok za izdavanje rješenja o legalizaciji objekta iznosi 30 dana od dana uredno predanog zahtjeva. Ako rješenje nije doneseno u zakonskom roku, podnositelj može od MGPU-a zahtjevom zatražiti da postupak provede i o zahtjevu odluči drugo stvarno nadležno upravno tijelo, i to o svom trošku.

Isplati se...

Bez obzira na to kako nam troškovi legalizacije teško padaju, valja srediti dokumente. Uz miran san, uredni dokumenti omogućavaju i poštenu cijenu kvadrata, ako se slučajno nekretnina prodaje.

NE PROPUSTITE: Cijena stana u Zagrebu najniža u posljednjih osam godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije