kretanje cijena

Što se događa s tržištem nekretnina? Cijene najma padaju, posebice za male stanove

kuca burgarska
Privatni album
05.05.2020.
u 10:15

Prema novom istraživanju Njuškala, u travnju su tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pale za 0,7 posto u odnosu na ožujak

Situacija stagnacije, uzrokovana koronavirusom, odrazila se i na tržište nekretnina. Tijekom travnja zabilježen je tako mjesečni pad traženih cijena nekretnina od 1 posto. Ipak, u odnosu na isto razdoblje prošle godine tražene cijene više su za 5 posto. Potražnja za nekretninama u travnju bilježi oporavak, a mjesečni pad cijena najma stanova iznosi 3 posto, no u odnosu na prošlu godinu cijene najma više su za 4 posto.

Prema novom istraživanju Njuškala, u travnju su tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pale za 0,7 posto u odnosu na ožujak. Pad je izraženiji kod kuća, čije su tražene cijene pale za gotovo 1 posto. Ipak, kada ih usporedimo s onima prije godinu dana, cijene su i dalje više. Konkretno, tražene cijene stanova u Hrvatskoj u travnju su bile 6 posto više u odnosu na travanj prošle godine, dok su cijene kuća više za oko 2 posto.

kuca burgarska
1/13

 

Navedeni godišnji rast najniži je još od svibnja 2018. godine. Prošli mjesec, uslijed krize uzrokovane koronavirusom te potresom u Zagrebu, zabilježen je kratkotrajni pad interesa za nekretninama. No, već u travnju došlo je do oporavka potražnje na Njuškalu od čak 50 posto.

 

Iako na razini cijele Hrvatske bilježimo pad traženih cijena stanova, nije u svim gradovima jednaka situacija. Tako je u travnju prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu rasla za sitnih 2 eura u odnosu na ožujak i iznosila je 2.136 eura. Istovremeno, prosječne tražene cijene kvadrata kuća u Zagrebu niže su za 6 eura. Cijene stanova u Zagrebu su, kada uzmemo u obzir prošlu godinu, više za 5 i pol posto.

Rast cijena izraženiji je u Rijeci, gdje su cijene na mjesečnoj razini rasle za 10 eura te Zadru, gdje su cijene u istom periodu porasle za 11 eura. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci u travnju iznosila 1.710 eura, dok u Zadru 2.264 eura. Istovremeno, Split na mjesečnoj razini bilježi pad traženih cijena stanova za prosječno 30 eura po kvadratu te je u travnju tamo kvadrat stana prosječno „koštao“ 2.980 eura.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

I u travnju je na uvjerljivom prvom mjestu po cijenama nekretnina bio Dubrovnik. Prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo je iznosila 3.771 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće bila 4 posto niža u odnosu na ožujak i iznosila je 4.137 eura. U Splitu, kako smo već naglasili, cijene stanova u odnosu na ožujak prosječno su niže za 30 eura po kvadratu, a kada je riječ o kućama pad cijena je još izraženiji. Naime, prosječno su cijene kvadrata kuća u Splitu u posljednjih mjesec dana pale za čak 77 eura, odnosno 2 posto.

Od većih hrvatskih gradova, najveći mjesečni pad traženih cijena stanova zabilježen je u Bjelovaru (-3%), dok je, kada su kuće u pitanju, najveći pad zabilježen u Krapini (-12%). Zanimljivo za istaknuti, u Ivanić-Gradu su cijene na mjesečnoj razini najviše rasle – cijene stanova za 8 posto, a cijene kuća za 14 posto.

 

Iako na mjesečnoj razini u Gradu Zagrebu nisu primjećene osjetne promjene na cijenama nekretnina za prodaju, situacija se razlikuje u ovisnosti o pojedinim kvartovima. Tako je u posljednjih mjesec dana prosječna tražena cijena kvadrata stana na Trnju pala za 6 posto i u travnju je iznosila 2.282 eura. Trnsko, pak, bilježi nešto niži pad (3%) i tamo je u travnju prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1.795 eura. Istovremeno, Gornji Grad bilježi mjesečni rast cijena stanova za 3 posto, dok Knežija bilježi rast od 2 posto.

Kada su kuće u pitanju, zagrebački kvart Volovčica bilježi mjesečni rast traženih cijena za prosječno 8 posto, dok su istovremeno kuće u Sesvetama „jeftinije“ za oko 2 posto. U posljednjih je mjesec dana, nakon kratkotrajnog pada interesa, potražnja za stanovima za najam rasla za čak 72 posto. Iako u posljednjih mjesec dana, kako smo naveli, potražnja raste, istovremeno je prisutan pad traženih cijena mjesečnog najma stana.

Kada pogledamo kretanje cijena najma samo u Gradu Zagrebu, situacija na godišnjoj razini je nešto drugačija. Naime, u travnju je prosječna cijena mjesečnog najma stana u glavnom gradu iznosila 589 eura što je 2 posto niže u odnosu na isti period prošle godine, dok je mjesečni pad cijena iznosio gotovo 8 posto. Najveći pad cijena u Gradu Zagrebu zabilježen je kod stanova veličine do 30 kvadratnih metara.

Foto: pixabay

 

U travnju je prosječna mjesečna cijena najma stana u Zagrebu veličine 40 kvadratnih metara iznosila 446 eura i bilježila je pad za 4,5 posto u odnosu na ožujak, a čak 8 posto u odnosu na siječanj. Cijene najma stanova od 60 kvadratnih metara bilježe pad od 5 posto u odnosu na ožujak te 10 posto u odnosu na siječanj ove godine, pa su u travnju prosječno iznosili 576 eura mjesečno. Prosječne cijene stanova veličine 70 kvadratnih metra nisu bilježile osjetni mjesečni pad cijena (tek 1 posto), dok su u odnosu na početak godine nepromjenjene – u travnju je prosječna mjesečna cijena mjesečnog najma stana ove veličine iznosila 682 eura.

Komentara 3

Avatar cleandreams
cleandreams
15:25 17.06.2020.

Nudim ANTIBAKTERIJSKO DUBINSKO čišćenje MADRACA i ostalog tapeciranog namještaja, slobodno mi se javite. Sve na licu mjesta a madrac se može odmah koristiti. Sa certifikatom !!!😎👌

Avatar southman
southman
13:05 05.05.2020.

0,7% !? Znači sa 3.000 kn na 2.979. Pa to je džabe !

IH
iron.hide.54966
12:35 05.05.2020.

Što se događa? Šta bi trebalo biti na razini Londona ili Pariza... umjesto da to država uredi mi moramo čekati potrese, požare, epidemije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije