LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Kvadrat stana u Zagrebu danas je skuplji 114 eura u odnosu na lani

U Gradu Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadrata stana u siječnju iznosila 2.102 eura, odnosno čak 21 euro više u odnosu na raniji mjesec, te čak 114 eura više u odnosu na siječanj prošle godine, što predstavlja rast na godišnjoj razini od gotovo 6 posto
07. veljače 2020. u 10:51 2 komentara 1851 prikaza
kuca
Foto: Shutterstock

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u siječnju u Zagrebu je iznosila 2.102 eura, čak 21 euro više nego u prosincu! Pokazalo je to novo istraživanje Njuškala, provedenom na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u siječnju 2020. godine. Cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju porast od gotovo 7 posto na godišnjoj razini, dok je prema siječnju 2017. godine zabilježen rast cijena veći od 15 posto.

Na godišnjoj razini cijene stanova u Hrvatskoj su rasle za više od 8 posto, dok su cijene kuća rasle za gotovo 4 posto.

U Gradu Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadrata stana u siječnju iznosila 2.102 eura, odnosno čak 21 euro više u odnosu na raniji mjesec, te čak 114 eura više u odnosu na siječanj prošle godine, što predstavlja rast na godišnjoj razini od gotovo 6 posto. Istovremeno, Split bilježi osjetniji rast; u siječnju je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2.976 eura, što je za 180 eura više nego isti mjesec prošle godine, odnosno rast od 6,4 posto.

kuca
1 / 11

Promatramo li najveće hrvatske gradove, vidljiv je rast cijena u svima. Tako je Osijek bilježio rast traženih cijena kvadrata stana za više od 6 posto, te je u siječnju tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosila 1.028 eura.

Najveće oscilacije prikazuje Zadar, koji je u 4. kvartalu 2018. godine bilježio najveći postotni rast, dok u prošlim mjesecima on bilježi najmanji rast. Usporavanje rasta cijena najprije je zahvatilo Pulu, dok najkasnije Zagreb i Osijek.

zgrada | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Cijene kvadrata stanova značajno ovise o godini izgradnje pa je tako kvadrat stana u Gradu Zagrebu koji je izgrađen u periodu od 2010. do 2015. za 19 posto skuplji u odnosu na kvadrat stana iz 70-ih godina prošlog stoljeća, odnosno skuplji je za oko 300 eura. U Splitu je ova razlika u cijenama još izraženija te iznosi čak 37 posto, odnosno oko 850 eura.

Gledamo li podatke o traženim cijenama stanova od 2011. do danas u tri najveća hrvatska grada; Zagrebu, Splitu i Rijeci, vidljivo je kako je Split bilježio najveći rast, dok istovremeno Rijeka bilježi najmanji rast, oko 4 posto i to ponajviše zahvaljući rastu u posljednih godinu dana za oko 8 posto.

dubrovnik | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Osjetniji rast počeo je 2016. godine i u navedenom periodu tražene cijene stanova u Zagrebu porasle su za 31 posto, dok je u Splitu to bilo još izraženije, čak 35 posto. Istovremeno, u Rijeci smo bilježili rast traženih cijena za oko 17 posto.

I dalje je na uvjerljivom prvom mjestu, kada su cijene nekretnina u pitanju, Dubrovnik. U siječnju je tamo tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.792 eura, dok je tražena cijena kvadrata kuće bila 640 eura viša, odnosno iznosila je 4.433 eura.

hotel more dubrovnik | Autor : PROMO Foto: PROMO

Zanimljivo je usporediti tražene cijene nekretnina u Gradu Zagrebu s onima u okolnim gradovima kao što su Velika Gorica, Zaprešić i Samobor. Tako je kvadrat stana u navedenim gradovima povoljniji za 30 do 40 posto i prosječno se kreće od 1280 do 1480 eura, dok je kvadrat kuće povoljniji za 24 do 26 posto.

stilski miks Mladi bračni par preselio se iz grada na selo, ovo je njihov dom! U lesnini Viša kvaliteta stanovanja za manju cijenu? Zvuči savršeno

 

  • Kokoiduhovi:

    Cijene npr. stanova u Dugavama, Utrinama i sl., većinom su nerealne, jer ljudi kao da žele zaboraviti da se radi o gradskim četvrtima tik smetlišta Jakuševac. Osim smrada, tu je i stalna opasnost od požara i otrovnih plinova koji se ... prikaži još!e tada stvaraju. Nipošto, hvala.

  • Avatar NasaPosla
    NasaPosla:

    Zato jer država, umjesto da gradi više POS-ovih stanova, davanjem novca podiže cijenu stanova. Ako turizam kihne, mogle bi se cijene prepolovit.