ISTRAŽILI SMO

Kuće su sve traženije, evo što učiniti kako biste ju prodali po što većoj cijeni!

prodaja i kupnja nekretnina
Foto: Shutterstock
1/6
30.09.2020.
u 11:58

Iako je danas u Hrvatskoj sve teže prodati nekretninu, nekim zahvatima u interijeru i eksterijeru ipak povećavate tu mogućnost

Nakon potresa u Zagrebu i pandemije koronavirusa pojavio se novi trend na tržištu nekretnina. Naime, kako ističu stručnjaci, sve više se traže kuće s okućnicom. Ako ste tu prepoznali priliku, dolazimo do pitanja treba li, prije prodaje, ulagati u uređenje kuće? Pitanje je to s kojim se susreću svi vlasnici koji svoju nekretninu žele prodati što prije i po što boljoj cijeni.

Dok su neke investicije uoči prodaje opravdane i doista pomažu u tržišnoj konkurentnosti, druge su bacanje novca, odnosno posve nepotreban trošak. Krenimo redom:

Foto: screenshot/facebook

Kako povisiti cijenu

Svi koji žele kupiti kuću trebali bi najprije dobro razmisliti o svim prednostima i nedostacima takve investicije. Jedna od najvećih prednosti stanovanja u vlastitoj kući jest sloboda odnosno veća privatnost, ali i mogućnost samostalnog odlučivanja o svim važnim pitanjima vezanima uz nekretninu, odnosno njezino uređenje i održavanje. Više vlastitih kvadrata u kući i izvan nje još je jedna od prednosti.

No, uza sve navedene prednosti, kupci kuća moraju biti svjesni još nekih stvari: kupnja nerijetko zahtijeva nešto veće financijske izdatke nego najam. Život u vlastitoj kući često nosi brojne i nemale dodatne troškove, poput onih za popravke i održavanje, a koje bi u slučaju najma stanar dijelio s vlasnicima ili sa sustanarima.

Na hrvatskom je tržištu, kao i u cijeloj regiji, mnogo kuća za prodaju, ali ne odgovara baš svaka od njih željenim kriterijima pojedinih kupaca.

Cijena, veličina, lokacija, godina gradnje, uređenost, energetski razred… samo su neki od faktora koji svaku kuću čine jedinstvenom te utječu na donošenje odluke o kupnji.

Foto: screenshot/facebook

Realna cijena je rijetkost

Prvi korak pri kupnji nekretnine jest određivanje maksimalnog iznosa koji možete izdvojiti za svoj novi dom, a zatim i odluka o željenoj lokaciji kuće. Prije kupnje važno je provesti istraživanje o cijenama kuća koje se prodaju u traženoj četvrti kako biste već u početku znali kakvu si nekretninu možete priuštiti i da je ne platite više nego što vrijede slične kuće u okolici. Ako ste od onih koji nekretninu pokušavaju prodati, također biste dobro trebali proučiti sve te parametre.

– Ljudi u pravilu precjenjuju svoju nekretninu i ne vide ili ne žele vidjeti njezine nedostatke – objašnjava Sanja Jović, agentica za prodaju nekretnina, dodajući:

– Ako ste svjesni nekog nedostatka na kući, trebali biste ga otkloniti ako je to moguće. Pritom mislim na stvari koje će izravno utjecati na cijenu, poput popravka razbijenog prozora, krovišta koje prokišnjava, uređenja okućnice ili zidova ako su u lošem stanju. Te su investicije nužne da bi vam nekretnina bila konkurentna – zaključuje agentica.

S druge strane, investirati velik novac, primjerice u nabavu novog namještaja ili pak detalja, potpuno je nepotrebno jer o ukusu kupca ovisi hoće li mu se svidjeti i hoće li ih uopće zadržati. Kupcu su ionako, pokazala su istraživanja, pri kupnji odlučujući kriteriji lokacija, cijena, veličina, papirologija...

Foto: pixabay

Lokacija je važna, ali...

Ako ste pak od onih koji traže nekretninu, zapamtite da je kupnja kuće dugoročna investicija i dobro je prije kupnje provjeriti nalazi li se nekretnina u blizini škole, vrtića, javnog gradskog prijevoza, trgovačkih centara ili liječnika – to su samo neke od stavki čija blizina, osim što olakšava svakodnevni život, pridonosi i povećanju vrijednosti nekretnine.

– Sigurno ste već čuli da agenti uvijek ponavljaju: “lokacija, lokacija, lokacija” i to je točno, ali i ostali spomenuti faktori bitni su za to hoće li neka kuća biti prodana ili neće – zaključuje Jović.

Naravno, uza sve spomenute kriterije, valja pripaziti i na godinu gradnje, materijale koji su korišteni, na to koliki su računi i jesu li uredno podmirivani, na dokumentaciju – prije svega na vlasnički list, građevinsku dozvolu, energetski certifikat...

Foto: pixabay

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije