Kazne plaćaju i prodavatelji i posrednici

Stigao je zakon: Nema ni oglašavanja bez energetskog certifikata

zgrada
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.01.2014.
u 00:00

Kazne su velike pa agencije ne žele riskirati. Pod inspekcijskim nadzorom su i svi internetski oglašivači

S prvim danom 2014. godine stupio je na snagu zakon prema kojem se sve nekretnine veće od 50 četvornih metara ne mogu javno oglašavati ako vlasnici nisu pribavili energetski certifikat. 

Strah kod posrednika

Ovaj se zakon nadovezuje na onaj donesen 1. srpnja 2013. godine prema kojem postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati taj dokument i bez njega se ne mogu prodavati. U prvih šest mjeseci od donošenja zakona bilo je dovoljno energetski certifikat predočiti kupcu pri sklapanja kupoprodajnog ugovora, a većina ga je prodavatelja ishodila baš tada. Novi zakon ponajviše je unio nemir među kupoprodajne posrednike, a u posljednjim danima 2013. nastala je i prava uzbuna. Prve procjene pokazale su se točnima. Oko 70 posto nekretnina u prodaji starijeg datuma taj certifikat nema, a njihovo povlačenje iz ponude je nužno. Nepoštovanja zakona povlači i velike novčane kazne.

Kazne su velike

Kaznu riskiraju i prodavatelj i posrednici. Tako za pravne osobe – prodavatelje zgrade, stana ili kuće kazna je od 15 do 30 tisuća kuna, a fizičke osobe plaćaju kaznu od 5 do 10 tisuću kuna. Istodobno, agencije za posredovanje mogu biti kažnjene novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća, a za ovlaštene posrednike u agenciji kazne su od 5 do 10 tisuća kuna.

Tolerantni inspektori?

Veliki dio prodavatelja ne odbija ishođenje certifikata, ali i kaže kako nema novca za ishođenje tog papira dok ne dobiju kaparu. Oni pak koji su postupak pokrenuli tijekom upozoravaju na činjenicu da su ovlašteni certifikatori zatrpani poslom, a naruku im ne idu ni blagdani. Dakle, trebat će pričekati nekoliko dana pa čak i tjedana da se on izradi. Neki od posrednika nadaju se da će inspektori barem u ovim prvim tjednima od donošenja zakona biti tolerantni jer su za novi zakon doznali kasno, a bilo je teško pokrenuti prodavatelje. No, teško je vjerovati da će baš svi inspektori biti blagonakloni. Iskustva s donošenjem nekih drugih zakona koji pune državnu blagajnu pokazala su kako su padale kazne i za puno manje prekršaje.

Važno je spomenuti kako zakon o nemogućnosti oglašavanja nekretnina bez energetskog certifikata jednako se odnosi na nekretnine koje su u ponudi u ovlaštenim agencijama za posredovanje pri kupnji ili prodaji kao i nekretnine koje su oglašene na internetskim portalima u privatnim oglasima. Do njih će, tvrdi zakonodavac, inspektori jednako lako doći kao i u slučaju nekretnina koje su oglašene u agencijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije