Opreza nikad dosta

Što sve trebate znati i provjeriti prije kupnje kuće ili stana, i ne, nisu samo čisti papiri

Shutterstock
15.06.2020.
u 09:38

Privatnost i sloboda uređivanja pogodnosti su koje donosi život u vlastitoj kući, no do posjedovanja kuće dug je put

Kupnja nove kuće ili stana zahtijeva duga razmišljanja i velika planiranja pa iako ste donijeli odluku o kvartu u kojem želite biti i o veličini nekretnine koju planirate kupiti, postoji par bitnih stavki koje vjerojatno zaboravite provjeriti ili pitati. 

Foto: Shutterstock

Prilikom obilaska nekretnina ne vide se skrivene mane doma stoga bi savjetovanje sa stručnjakom o stanju nekretnine bio prvi korak prije kupnje. Najbitnije stavke pritom stanje je krova, vrata i prozora kao i sustav grijanja jer oni izravno utječu na troškove doma. U obilazak nekretnine potrebno je uključiti i pregled pritiska vode, dostupnost telefonskog signala, blizinu izvora buke kao i odnos kupaonica i spavaćih soba te postojanje prostora za moguća proširenja

Također, odluka o kupnji novog doma donosi se nakon provedene analize susjedstva i udaljenosti vrtića, škola i posla. Odlazak u kvart kojeg želite tijekom večernjih sati ili putovanje od te lokacije do posla u satima kada je na ulicama gužva dat će vam najbolji uvid u način na koji funkcionira život u tim mjestima, navodi rd.com.  

Foto: Shutterstock

Ukoliko nakon toga još uvijek želite kupiti nekretninu provjerite koliki su računi i jesu li uredno podmirivani. Posjeduje li nekretnina vlasnički list, građevinsku dozvolu i energetski certifikat podjednako su važna pitanja za postaviti prije kupnje.  

U pregovorima s prodavateljem dogovorite što je sve od opreme uključeno u prodajnu cijenu te hoće li otkupljivanje primjerice namještaja utjecati na samu cijenu.

Ukoliko kupujete stan u izgrađenoj gradskoj četvrti raspitajte se i o parkirnoj zoni,  a uvijek je dobro provesti istraživanje o cijenama kuća koje se prodaju u okolici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije