Generalka

Olakšajte si muke velikog proljetnog pospremanja

ciscenje
Foto: Thinkstock
1/4
23.03.2014.
u 00:00

S prvim toplim danima redovito krećemo u veliko proljetno pospremanje, a pravo je vrijeme i za uređenje i osvježenje doma. Da bi posao obavili što kvalitetnije i sa što manje muke, valja sve pomno isplanirati.

Prvi korak svakako bi trebao biti rješavanje stvari koje su nam nepotrebne, a nekako su tijekom zimskih mjeseci zatrpale naše ostave, podrume ili smočnice. Sve čega se želite riješiti sortirajte i raspitajte se gdje se takav otpad smije i može odložiti.

Razmišljate li o bojanju zidova, dobro se posavjetovati s majstorima ili s nekim od građevinskih stručnjaka i vidjeti treba li staru boju ostrugati, glet masom ponegdje izravnati neravnine ili pukotine, informirati se koliko je boje potrebno za određenu kvadraturu. Svoj dom možete osvježiti i nekom novom tapetom ili s nekoliko stikera.

Par dobrih savjeta za ličenje
1. Ličite kad je temperatura iznad 18 stupnjeva
Ako je zrak suviše vlažan mogu se pojaviti mrlje i mjehuri, a sušenje je nejednolično
2. Sve boje prije upotrebe treba dobro promiješati
Miješate li boje ili ih razređujete, strogo se držite uputa proizvođača
3. Pribor za bojanje uvijek mora biti čist
Kistove i valjak za bojanje čistite ili s razrjeđivačem ili sapunicom, nikako ne benzinom
4. Ne miješajte boje različitih proizvođača
Zbog svojstava i strukture boje često nisu podudarne pa mogu nastati mrlje

Prije novog premazivanja drvne stolarije, sve treba dobro izbrusiti brusnim papirom, svu nečistoću pomno očistiti pa tek onda krenuti u novo premazivanje.

Dobro je pregledati krov i zamijeniti eventualno oštećene crijepove i očistiti žljebove od lišća i drugih nečistoća koje je vjetar nanio tijekom zime. Osvježite ograde na balkonu ili terasi.

Krećete li u ozbiljnije građevinske zahvate u svom domu, od uređenja kupaonice ili rušenja pregradnog zida, do brušenja i lakiranja parketa, prvo napravite troškovnik s popisom svih radova koje valja obaviti, cijenama i potrebnim količinama materijala koje valja pribaviti. S majstorima dogovorite i točne rokove obavljanja posla.

Proljetno šminkanje doma može se postići i s malim detaljima. Drukčiju i zanimljivu atmosferu u domu mogu stvoriti nove zavjese, jastučići, stolne trake i stolnjaci, košuljice na stolcima, sobno bilje... Kuhinju osvježite teglicama mirišljavog začinskog bilja, kupaonicu novim setom ručnika, a u hodnik možda kakvim zanimljivim posterom sa zanimljivom porukom.

Foto: pixabay

Soda bikarbona za pećnicu, limun i sol za hrđu

Za pravu “generalku” potrebno je malo više vremena, ali i kvalitetnih pomagača - žičice za ribanje, spužvice, odstranivače masnoća, sredstva za čišćenje i mekanih krpa. Pri izboru pomagača pripazite da gruba žica ne ošteti, primjerice, inoks ili staklokeramičku ploču na štednjaku, pripazite na plamenik. Iako na tržištu postoje različita visokokvalitetna sredstva za čišćenje budite eko osvješteni. Primjerice, pećnicu možete očistiti i sodom bikarbonom. Pospite je po pećnici, poprskajte vodom i ostavite nekoliko sati. Zatim isperite. Hrđu na posuđu čistite limunom i solju.

Očistite plijesan i slivnike, pregledajte slavine

Pri generalnom čišćenju kupaonice, dobro je provjeriti jesu li svi odvodi čisti i prohodni. Primjerice, dobro je odvrnuti sifon umivaonika i očistiti ga ili kroz sve odvode uliti tekućinu za čišćenje. Valja pregledati i slavine, očistiti sito od kamenca i zamijeniti dotrajale gumice. Posebnu pažnju obratite na moguću plijesan koja se može naći na mjestima koja su stalno mokra. Starom četkicom za zube i s malo sode bikarbone mogu se osvježiti sve fuge na zidnim i podnim pločicama. Plijesan, koja je i neestetska, ali i opasna po zdravlje, može se očistiti i izbjeljivačima. Namažite kontaminirano mjesto i pustite neka odstoji nekoliko sati pa samo pobrišite vaticom.

Madrace provjetrite, namještaj osvježite

Barem jednom godišnje dobro je provjetriti madrace, ali pri tome paziti da ih ne ostavaljmo na suncu ili da slučajno ne “poberu” vlagu, primjerice, ako ih ostavimo dokasna. Madrace ne treba “klofati”, dovoljno ih je samo ostaviti da malo “prodišu “ na zraku. Madraci se mogu čistiti i usisavačem. Fotelje, trosjedi ili kauči, ovisno o materijalu, mogu se osvježiti krpom, namočenom u blagu otopinu limuna, ako se radi o tkanini ili namočenu u mlijeko ako se radi o koži. Drveni namještaj može se osvježiti, primjerice, s krpicom na koju je nakapano nekoliko kapi maslinova ulja.

Foto: pixabay

Preslagivanje ormara, vjetrenje odjeće...

Proljeće je i vrijeme velikog pospremanja ormara. Prije nego što je pospremite zimsku garderobu dobro provjetrite. Ormare prebrišite vlažnom krpom, možete ih ulaštiti nekim od sredstava za drvo, obnovite vrećice s lavandom ili nekim drugim aromatičnim biljkama protiv moljaca, sve presložite... Većina nas, zbog nedostatka mjesta u ormarima, mijenja zimsku i ljetnu odjeću, premještajući ono što nam ne treba na više police. Ako primijetite kako neke komade garderobe niste više godina nosili jer vam se više ne sviđaju, ili su vam postali pretijesni, poklonite ih.
Nepotrebne stvari guše prostor i “uzimaju” energiju pa ih se valja riješiti.

Osvježite sagove četkanjem s otopinom octa

Sagove dobro usišite, ako imate prigodu možete ih i isklofati, a onda ih osvježite četkanjem. Četkicu možete namočiti u otopinu bijelog octa i vode ili limuna i vode. Tako ćete u prostor donijeti i ugodan miris svježine. Parkete je dovoljno samo prebrisati vlažnom krpom, mada se mogu ulaštiti i s posebnim sredstvima za laštenje drvenih podova. Operite zavjese.
Vrijeme je i za izmicanje namještaja i čišćenje teže dostupnih mjesta. Razmislite i o drukčijem rasporedu u prostoru - katkad i takve male stvari interijer mogu učiniti još privlačnijim i zanimljivijim.

Foto: pixabay

Prozore ne perite dok su obasjani suncem

Pranje prozora pravi je proljetni posao koji iziskuje puno truda. Jako prljave prozore najbolje je prvo oprati blagom sapunicom i kasnije isprati vodom i to dok je vani sunce. Da bi stakla dobila sjaj pri završnom “glancanju” možete krpicu namočiti u blagu otopinu bijelog octa. I čaj je dobar za pranje stakla, a i danas je stari novinski papir upravo glavni alat pri čišćenju prozora. Dobrodošla je i jelenja koža ili stari ručnik jer ne ostavljaju mucice na staklu. Ako prozorski okviri nisu bojani već samo prebajcani lakom, mogu se čistiti s krpicom namočenom u mlijeko. Bojanu i lakiranu stolariju prebrišite prvo mokrom, a kasnije suhom krpom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije