LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kupnja/prodaja nekretnine

Nova prilika za kupnju doma subvencioniranim kreditima

Cijena kvadrata kuće može biti veća od 1500 eura, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati
03. rujna 2018. u 08:30 0 komentara 816 prikaza
zgrada
Foto: Thinkstock

Posljednji podsjetnik za sve one koji planiraju kupiti dom subvencioniranim kreditima jer zahtjevi se zaprimaju od danas pa do isteka predviđenih sredstava. Zahtjev za subvencioniranje kredita sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se odabranoj kreditnoj instituciji.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Odluku kojom se utvrđuje da podnositelj zahtjeva ispunjava uvjete za davanje kredita po odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, s potrebnim dokumentima, odabrana kreditna institucija, bez odgađanja, dostavlja APN-u. Zahtjevi zaprimljeni od dana početka subvencioniranja kredita razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava.

Prijaviti se mogu hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine. Efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prvih pet godina njegove otplate ne može biti veća od 3,75%  godišnje te po proteku prvih pet godina otplate kredita u daljnje dvije godine može biti uvećana za 10%. Zahtjev za subvencioniranje kredita mora sadržavati ime, prezime, prebivalište i osobni identifikacijski broj korisnika kredita te iznos kredita koji se traži i rok njegove otplate

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.