LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kupnja/prodaja nekretnine

Na što sve paziti pri kupnji stana na kredit

Pri potpisivanju kuporodajnog ugovora pazite na rok isplate – obrada stambenog kredita traje i do mjesec dana
13. svibnja 2018. u 07:48 0 komentara 4398 prikaza
Foto: Shutterstock

Želja za životom u vlastitoj nekretnini za većinu nas znači podizanje stambenog kredita. No, prije nego što se odlučite na taj dugoročni korak bitno je znati nekoliko stvari. Stambeni krediti u pravilu su najpovoljniji što se tiče kamatne stope. Tome je tako jer se uzimaju na dugi rok, najčešće od 15 pa čak do 30 godina.

bijelo sivi moderan dom kuća | Autor : MyHouseIdea Foto: MyHouseIdea

Stambeni kredit, međutim, zahtijeva i dodatna osiguranja pa će banka tako tražiti upis tereta na vlasnički list, sudužnika ili neku drugu nekretninu kao zalog. Isto tako, bit će potrebno platiti osiguranje novostečene nekretnine od elementarnih nepogoda.

Tu je i solemnizacija kod javnog bilježnika koja dodatno povisuje cijenu kredita, a određuje se ovisno o vrijednosti nekretnine. Što se tiče naknade za obradu kredita – nedavnom izmjenom Zakona o kreditiranju – one su ukinute, što znatno pojeftinjuje stambeni kredit.

bijelo sivi moderan dom kuća | Autor : MyHouseIdea Foto: MyHouseIdea

Uz stambeni kredit ide i gomila papirologije pa se dobro pripremite na to da ćete morati skupljati razne dokumente. Osim toga, stambeni kredit nije blic-kredit – njegova obrada traje i do mjesec dana, o čemu svakako valja voditi računa pri sklapanju kupoprodajnog ugovora.

Ako ste mlađi od 35 godina, u većini banaka možete dobiti povoljnije uvjete, odnosno kredite za mlade. Povoljni krediti rezervirani su i za klijente banke pa dobro proučite koja banka ima najbolje uvjete kreditiranja. Možda će vam se isplatiti i promijeniti banku.

 

S obzirom na to da su posljednjih godina banke znatno postrožile uvjete kreditiranja, prije nego što se upustite u kupnju provjerite jeste li uopće kandidat za dobivanje stambenog kredita. U većini banaka moguće je uz stambeni kredit kombinirati i kredit za opremanje doma•

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.