LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Insajderski trikovi

Kako se danas živi u Zapruđu? Što treba mijenjati? Građani pozvani da daju svoj sud

Javni razgovori i vođene ture po zagrebačkim naseljima dijelovi su programa Izvedba svakodnevice kojim se nastoji zajedničkim snagama građana i stručnjaka otkriti i rekreirati priče o gradu u kojem živimo.
11. rujna 2019. u 08:00 1 komentara 892 prikaza
Foto: Petra Slobodnjak

Maroje Mrduljaš, arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna, Bojan Krištofić, dizajner i pisac te likovni kritičar i kustos te Boris Vidaković, arhitekt, kustos i pisac, uz građane i stanare specifičnih zgrada stambene i javne namjene, 12. će rujna u 18 sati u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu, Trg Ivana Meštrovića 1G, razgovarati o arhitekturi i načinu življenja u jednom od novozagrebačkih naselja, Zapruđu. 

Futurizam Hoćemo li u budućnosti živjeti u ovakvim kućama?

Javni je razgovor dio programa Izvedba svakodnevice, programske cjeline projekta kojeg provodi Centar oblikovanja svakodnevice, a zamišljen je kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Cilj je programa upoznati građane, ali i stručnjake, o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi. 

Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i rekreiranje priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi te ljudima i idejama koje su oblikovale viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje.

Građani imaju ulogu predstavljanja aktivnih dionika kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja, a to će postići prenošenjem iskustva življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene. Pritom sudjeluju i u procesu dokumentiranja i ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.  

Osim na javne razgovore, građani se pozivaju i na sudjelovanje na drugom dijelu programa Izvedbe svakodnevice, a to je besplatno vodstvo arhitekturom i svakodnevicom Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici i njegovom okolicom. Na tom će dijelu programa, Boris Bakal, intermedijalni umjetnik, predstavnik projekta "Vitić pleše" s Tamarom Bjažić Klarin, arhitekticom i teoretičarkom arhitekture, Robertom Loherom, arhitektom i stanarem Vitićevog nebodera i Sunčicom Pleštinom, konzultanticom i stanarkom Vitićevog nebodera, na vođenim šetnjama otkriti značaj stambenog bloka kojeg je projektirao šibenski arhitekt Ivan Vitić.  Pritom će definirati i značaj drugih primjera stambene arhitekture 50-ih godina u kontekstu moderne arhitekture Zagreba, a koji se nalaze u neposrednoj blizini nebodera. 

Vodstvo će se održati 20. rujna u 17 sati, te 21. i 22 rujna u 10 sati. Zainteresirani građani mogu se prijaviti putem obrasca prijavnice na web stranici projekta.

Stilski bombon Dom dizajnerice interijera skriva puno odličnih ideja

Nastavno na to, program će uključiti i javni razgovor na temu stanovanja i arhitekture Vitićevog nebodera i okolice, a on će se održati u Književnom klubu Booksa, Martićeva 14d, 2. listopada u 17 sati.

Izvedbe svakodnevice organiziraju se u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a organizacija vodstava i razgovora je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. 

 

 | Autor :